torsdag 27. september 2012

Forbud mot religion i skolen

"Skolen skal være en kunnskapsinstitusjon, ikke en religiøs institusjon" uttalte Oslos skolebyråd, Torgeir Ødegård til NRK Dagsnytt torsdag 27/9. Dette er slett ikke et kontroversielt utsagn, men når Ødegård bruker det som argument mot at det skal bygges stillerom ved en videregående skole i Oslo, skurrer det kraftig. Logisk argumentasjon er det i hvert fall ikke.

Bak den misforståtte logikken ligger det en redsel for å gi muslimske elever lov til å praktisere religionen sin. Men da må vi spørre: Hva er det som er så problematisk ved at skoleelever bruker friminuttene sine til bønn? Hvorfor skal ikke retten til å praktisere relgionen sin gjelde i skolen også? Det er jo ikke snakk om å legge beslag på undervisningstid.

Det har vært lignende saker tidligere også. Da har det gjeldt kristne skoleelever som har øsnket å bruke skolens lokaler til andakter i friminutter. Også dette har rektorer lagt ned forbud mot. Prinsipielt er det liten forskjell på dette og det å lage til et stillerom som kan brukes til bønn.

Begrensningene mot å praktisere religion i skolen bunner i en manglende forståelse for hva religion betyr for mange mennesker. I den generelle delen av læreplanen for skolen brukes uttrykket det integrerte mennesket. Religion og livssyn er en integrert del av oss, og da blir det misforstått å måtte legge en viktig del av oss til side mens vi er på skolen. Innenfort naturlige rammer bør det da kunne legges til rette for utøvelse av religion i skolen.

Å sette urimelige grenser for frihet til å praktisere religion i skolen bryter også med viktige idealer i samfunnet vårt. Vi snakker om verdier som åpenhet, respekt, frihet og toleranse, verdier som de fleste er enige om. Disse må også anvendes i forhold til det religiøse. Å stenge religionen ute fra det offentlige rom (som er en praktisk konsekvens av Ødegårds uttalelse), gjør oss både mer intoelrante og mindre åpne overfor mennesker med en tydelig religiøs overbevisning.

Vi ønsker et samfunn der mangfoldet får blomstre. Det gjelder i kulturlivet, og det gjelder i det politiske liv. Det må også gjelde i forholdet til religion og livssyn. Derfor blir det sneversynt av Torgeir Ødegård å gripe inn mot en skole som vil legge til rette for elevene sine slik at noen av våre viktigste verdier kan vise seg i praksis.



199 kommentarer:

  1. Bra blogg, Arne Reidar!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  2. Dette er ikke misforstått logikk av byråden, men kanskje av innsenderen som heller legger sneversynte meninger for dagen. Hvis man lider av religiøse forestillinger, kan man leve de ut utenfor skoletiden eller arbeidstiden for den del, og jeg håper inderlig at skolebyråder o.l forsetter med å ta slike beslutninger.
    Man skulle lage en lov tilsvarende røykeloven som forbyr slike aktiviteter på offentlige steder, herunder skoler. Å legge til rette for bønn, er ikke en offentlig oppgave, og å skulle legitimere det, ville være en villfarelse av de store.
    Man behøver ikke lang skolegang eller spesiellt stor innsikt for å se at dette er noe som bare eskalerer, og da får man som stat selvfølgelig ha religionsfrihet og la innbyggerne praktisere sin religion innenfor lovverket, men det er ikke statens oppgave å legge til rette for det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du blir svært usaklig når du betrakter religion som en lidelse.

      Slett
    2. Å tro på fantasifigurer i skyene kan ikke betraktes som noe annet dessverre.

      Slett
    3. Religion er ikke noe annet enn tvangstanker satt i system. Hold det utenfor skolen takk.

      Slett
    4. At religion skal bruke toleranseargument blir for meg et paradoks. Skolen skal være en arena der mennesker fra alle overbevisninger skal kunne møtes og studere i fellesskap. Religionene Islam og Kristendom søker jo å konformere verden der alle følger deres guds bud. Det kan leses tydelig i både bibel og koran hva slags syn disse religionene har på ikketroende og anderledestroende, så toleranseargumentet blir for meg et ikke valid argument. Religion hører derfor til i privat sfære og ikke i det offentlige rom der de lovlige myndigheter har ansvaret for å legge til rette for et nøytralt sted egnet til studier for ALLE borgere uavhengig av hvilket livssyn de måtte ha. Jeg mener og at bakgrunnen for de religiøse påbud om tildekking som praktiseres er gått ut på dato, og at dette er tradisjoner som følges ureflektert og irrasjonelt da det iallefall i vår del av verden må kunne sies trygt å gå ut blant menn selv om du som kvinne viser ditt ansikt. Vi har lenge hatt mange og gode lover som sikrer og garanterer kvinners trygghet til det. Ditt argument ang integrering faller også på egen urimelighet slik jeg ser det. Du hevder at religion og livssyn er en integrert del av oss. I virkeligheten er den påtvunget oss i mer eller mindre grad. Vi har fremdeles noe som ligner en formålsparagraf i skolen selvom den er blitt utvannet. Det er i praksis en forfordeling av tidsbruk i klasserommene når en skal lære om religion, der Kristendommen blir favorisert. Det faktum at vi som stat har en offisiell statsreligion gir signal fra myndigheter at Kristendom er det vanlige norske livssynet, og således gir det en validitet det ikke burde ha i det offentlige rom. Folk må få tro akkurat hva de vil, men all praksis som undergraver likebehandling av livssynene er for meg problematisk. En kan spille tradisjonskortet igjen, og hevde at det er flest folk som tror på Jesus i dette landet, men det er irrelevant. Så lenge ingen av religionene kan komme med noe bevis som støtter påstanden om at deres Gud og tro er den rette, så spiller det ingen rolle hvor mange som tror. Myndighetene må her ha en nøytral politikk og lover som beskytter og sørger for ALLE, og ikke gjøre minoriteter til potensielle offer for flertallets tyranni (du vet at demografien på skolene i dette landet ift religion varierer). Derfor er den eneste logiske mulighet det offentlige har til å ivareta dette hensynet nettopp å sørge for at offentlige rom er religionsnøytrale. Jeg håper vi ser mer av dette fremover og forstår viktigheten av at konstruerte forskjeller på mennesker ikke skal være premissgivende i politikk.

      Slett
    5. Rune og Glenn, takk for meget gode innlegg!

      Slett
    6. Jeg er enig - det er ingen grunn til å bruke ressurser og sette av rom til religionsutøvelse på skoler. De religiøse kan be hjemme - eller de kan be i stillhet i friminuttene. En skoledag er kortere enn en arbeidsdag, Å legge religionen til side en stund er ikke noe problem.

      Hvis vi begynner med slikt tull, blir det fort verre. En del religioner er sterkt uenige (f.eks. jøder og muslimer) og må vel få be i hver sine rom da, i og med at de til en viss grad ber om å bli kvitt hverandre. Og så må vel alle religioner ha et rom, og så må ateistene ha et sted hvor de kan slippe religiøst bønnepress. Og så er det ikke rom nok på skolen til undervisning også.

      Det enkle her er å behandle alle likt - ikke sær-rom til noen. Skolen er et sted for å lære kunnskap, Religion kan man dyrke hjemme og i kirke/moske/tempel/bedehus. Det er det samme hvor mye religionen betyr for den enkelte, de kan jobbe med den utenfor skoletiden. De ivrigste kan gå til sin prest/imam/rabbi hver dag om de vil - etter skoletid.

      Slett
    7. Hva er nøytralt? Å hevde at noe er nøytralitet i denne sammenheng blir galt og vise at mange av dere som skriver her har liten innsikt i hva dette dreier seg om. Jeg blir også skremt over alle innleggene som avslører intolerante og autoritære holdninger i forhold til dette temaet.

      Slett
  3. UENIG MAN MÅ VEL HA ET LIVSSYNSROM PÅ SKOLEN?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, hvorfor MÅ man det? Hver gang muslimer avkreves en prinsipiell begrunnelse for deres krav, blir det helt stille. Det er fordi muslimer, p.g.a. for lite skolegang, ikke har fått trening i å tenke. De er som papegøyer som svarer på autopilot og i det siste har vi sett det igjen og gjen; kritikk av islam og Muhammed avvises som angrep på islam, vitenskapelig dokumentasjon med utgangspunkt i de kilder vi har om islam som dokumenterer islamsk skrøpelige grunlag avvises som mangel på innsikt om hva islam egentlig er. Alt grusomhet begått i islams navn hevdes å være "misforståelser" og begått av folk som ikke er "ordentlige" muslimer.

      Si, mener du virkelig at alle de 270 000 000 (270 MILLIONER) som siden 623 er drept i islams navn er drept av folk som bare har misforstått islam?

      At muslimer ikke takler historisering eller kritikk sier jo alt om deres religiøse narsissisme.

      Mvh
      F

      Mvh
      F

      Slett
    2. Duu er Helt syyyyyykkkk

      Slett
  4. hvorfor forteller du akkurat om ISLAM og ikke kristendommen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du leser innlegget mitt, ser du at jeg har med et eksempel som gjelder kristne som har blitt hindret i å praktisere troen i skolen. Dette er et prinsipielt spørsmål om religionsfrihet og gjelder slik sett alle religioner og livssyn.

      Slett
  5. "Skolen skal være en kunnskapsinstitusjon, ikke en religiøs institusjon". Det er grunn nok til å ikke opprette bønnerom, fordi bønnerom virker forstyrrende på de som ikke vil påtvinges andres religion. La hvertfall kunnskapsinstitusjoner være et fristed fra religion, hvor alle kan samles rundt en felles oppgave, nemlig læring og økt kunnskapsnivå (reell kunnskap)

    De som absolutt må be, bør ganske enkelt lære seg til å respektere de som ikke vil utsettes for andres tvangstanker og ritualer, be når du har friminutt -går mellom klasserom, -når du er på do, før du legger deg osv. resten av døgnet utenfor skolen gir mange muligheter til å kunne be. I tillegg kan de som Må be, kanskje vise sympati for de som har ritualer som kommer inn under straffeloven, og dermed ikke vil ha mulighet for eget "bønnerom". Det å kreve spesiell tilrettelegning på religiøst grunnlag er i grunn en egoistisk handling

    SvarSlett
    Svar
    1. Svaret ditt er et kroneksempel på intoleranse overfor mennesker med religiøs overbevisning. Det er ikke snakk om å påtvinge andre noe som helst, men om å ha et rom der disse kan be som er adskilt fra andre av skolens rom.

      Slett
    2. Arne Reidar Hæåk.Om du har fulgt med på hva som skjer i visse bydeler i Oslo,ville du kanskje lagt merke til at det er noe som kalles "moralpolitiet".Et "stillerom" vil kun føre til et utilbørlig press mot de som ikke er interessert,ikke vil,være en del av det religiøse "samfunnet".

      Slett
    3. Arne Reidar Hæåk, det er snakk på gruppepress. Mange muslimske og i enkelte kristne miljøer (sikker innen andre religoner også) er det et sterkt gruppepress.
      Moralpolitiet i Oslo er nevnt, hvis man åpner for stillerom i skolene vil presset øke.

      La skolen være et fristed for dette. Religion er en personlig sak, jeg ønsker minst mulig religion i offentligheten.

      Slett
    4. Jeg er ikke intolerant til mennesker som har evne til å skille fantasi og virkelighet, uansett religiøs tilhørighet.

      Når man krever at samfunnet skal tilrettelegge det offentlige rom, for at man kanskal kunne praktisere sin form for religion, da er overbevisningen blitt en lidelse. Alle må uansett praktisere religionen innenfor lovverket, så da er det også mulig å praktisere religionen uten særtiltak som bønnerom etc. Alle har rett til å tro hva de vil, men det betyr ikke ubegrenset religionsutøvelse.

      Tenk deg for en befrielse det vil være for en ikketroende "muslim", en som har vokst opp i et sterkt religiøst muslimsk miljø og ikke våger å stå fram som ateist (noe som er forståelig når man vet hva koranen sier om saken!), å kunne gå på en skole uten å føle presset til å måtte møtes til bønn

      Slett
    5. Det å ikke ha det man kaller en religiøs overbevisning er også en religiøs overbevisning. Hvorfor skal alle påtvinges denne overbevisningen?

      Slett
    6. Merkelig omdefinering av et ellers så begripelig begrep -Anonym 29.sep;-), men om du først ser på det som en religiøs overbevisning... Man bør påtvinges den religiøse overbevisningen det er å ikke være religiøst overbevist, fordi det stimulerer til økt forståelse og evne til å justere sine oppfatninger basert på ny kunnskap. Det at vi kan sitte å kommunisere som vi gjør nå er et direkte resultat av at en slik religiøs overbevisning, som altså ikke er en religiøs overbevisning;-)
      For selv religiøst overbeviste, i tradisjonell betydning, kan ha en slik religiøs overbevisning som ikke er en religiøs overbevisning! problemene oppstår når man påtvinges en religiøs overbevisning som faktisk èr en religiøs overbevisning.

      Slett
  6. Jeg er kristen men har den sterke meining at religion ikke noe å gjøre på en plass der en skal lære konkret kunnskap.
    Jeg jublet den dagen kristendomsfaget gikk ut av skulen og ble erstatet av Religion, Livssyn og Etikk fagene.
    Dette har ikke noe om du er muslim, kristen, hindu eller noe annet overtroisk.

    Som en gammel lærer av meg sa det: Tro kan du gjøre i kirka, her skal du vite.


    SvarSlett
    Svar
    1. Det er klart at skolen har som oppgave å formidle kunnskap, men vil du da stenge ute alle lag og organisasjoner som ønsker å formidle politiske meninger også? Det må jo bli en konsekvens av synet ditt.

      Slett
    2. Skal alle få formidle sitt syn på en skole??? Hva med fundamentalister,av alle religiøse avskygninger,politiske synspunkter av typen ABB.osv. Skolen er et sted for læring/allmenkunnskap.Ikke"synsing"i alle mulige retninger.

      Slett
    3. Religion og politikk er ikke likestilte brikker på samme spillebrett. Jeg vet at vi ikke har kommet langt nok ift å skille disse fra hverandre, men jeg mener all politikk må følge noen grunnleggende regler. Når en skal utforme politikk, så må det gjøres slik at en hverken i prinsipp eller i praksis diskriminerer noe individ eller gruppe i samfunnet. En vil alltid måtte forvente diversitet i spørsmål om tro da det ikke kan støtte seg til konklusive bevis i noen som helst grad. Derfor må en hindre muligheten for at en gruppes religionsutøvelse i kraft av sin utbredelse i ytterste konsekvens enten stigmatiserer, diskriminerer, eller undertrykker andre og mindre grupper eller individs rett til å delta i det offentlige rom. Her er det viktig å tenke prinsipp siden den ytterste konsekvens er så alvorlig og uønsket at den må demmes opp for. Alle mennesker bør kunne føle seg likeverdige i det offentlige rom, og derfor må minoriteter (både faktiske og potensielle) ha en garanti for at de er like velkomne. DETTE er for meg virkelig integrering, og toleranse. Vi tror forskjellig, javel, men la oss være sammen likevel uten at vi tvinger vår overbevisning på hverandre.

      Slett
  7. Når alle skole bygningene er blitt pusset opp til et minimums krav hva angår helse miljø og sikkerhet så kan sikkert denne diskusjonen være på sin plass.
    Men intil det så får de heller være kreative med å finne seg en plass i skolegården....
    Litt fåsete sagt men hvis det viktigste i livet er å be så gjør en vel det like bra ute i all slags vær som inne i ett rom???
    Jeg aner ikke noe om dette så et svar på dette ville inntresere meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kan ikke skjønne det skal være så problematisk at en skole har et stillerom. Dette finnes for eksempel på flyplasser og blir bruk av mennesker som tilhører ulike religioner. Mange har i dag problemer med å forstå at religionen er en viktig del av mange menneskers liv. Da blir det etter mitt skjønn intolerant å ikke la mennesker få utøve sin religion i friminuttene sine i skolen når de ikke påtvinger andre sin overbevisning.

      Slett
    2. Føler ikke at jeg fikk svar på det jeg spurte om, ang be ute like bra som inne???
      Og flyplasser er somregel driftet av det private..
      Og har 0 problemer med at de som trur at det er livsnærven dems , men hvis det er det så ber de vel like godt ute som inne??? eller?

      Slett
  8. veldig bra innlegg :)

    SvarSlett
  9. Til Karl sverre knutsen.

    Man kan ikke be når man vil eller på do som du nevner. de er bestemte tider man skal be.

    Et tips er at du kan gå å lære deg litt om Islam og hvordan man ber før du kommenterer sånt. LOL

    SvarSlett
  10. Enig med Arne Reidar. Kåffor skakje me som he eeit litt anneledes syn på livet enn røkla, få ufolda oss? Sjøl er eg ikkje så veldi intresert i relgion. Men eg like å røyka og drikka. Kåffor kankje me få eit stillerom der me kan kosa okke med kortspel og nogo attått, når dei andre politisk korekte sauane gjer som dei allted he gjort: gjeng i flokk å forbyr alt dei ikkje lika personleg!

    SvarSlett
  11. Bra at det ble åpnet for kommentar fra flere.

    Bønnerom. Er det kun for muslimer, eller også for kristne? Bønnerom for hver religion? Oftest er det snakk om kun for muslimer, men er det riktig. Ved Høgskolen i Oslo var det først et bønnerom som var felles for kristne og muslimer (kapellet) men det førte egentlig til problemer selv om de kristne lot muslimer komme til selv om de selv hadde rommet. Spydige muslimer...
    Høgskolen lagde egne rom for muslimer, men kristne ble neglisjert, i senere tid.

    Så hvem skal prioriteres ved å lage bønnerom, kun muslimer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er klart at det kan oppstå praktiske problemer, men jeg er opptatt av det prinsippielle som dreier seg om at alle, religiøse som ikke-religiøse skal ha rett til å praktisere troen sin i det offentlige rom. Det dreier seg selvsagt ikke å ta av undervisningstidaeller at skolen skal legge mindre vekt på kunnskapsformidling som noen stnes å tro

      Slett
    2. Skal det som Nikolai Hoftun skriver bli ett bønnerom for hver religion? Muslimer ser på alle andre som "harram".Man deler ikke et bønnerom med en som er det.Og i hvis så, må det bli minst 3 bønnerom på hver skole for muslimer.Ett for shia,ett for sunni og ett for ammadiamuslimer,som blir hata av de 2 forrannevnte.Det må jo bety at protestanter,pinsevenner,smiths venner,jehovas vitner og "fanden og hans oldemor"må kunne få lov å kreve sitt eget "stillerom".. Oooops,glømte satanistene + åsatrufolket... :0)

      Slett
    3. Man skal lese lite før man forstår mye.
      Jøssenammen. Hvordan praktiserer ikke-religiøse troen sin i det offentlige rom?

      Slett
    4. Og da må jeg spørre deg Arne Reidar, Hvorfor skal alle få lov til å praktisere sin tru i det offentlige rommet???
      Jeg har altid fått vite av min trooende mor at troen vi bærer er privat.
      Og hvor mange "brakker er det plass til på en skolegård????
      Hvis det viser seg at ca 30% trur på kristendommen og ca 30% trur på moffa eten og resten ca 40% trur på hver sin gud...
      Da blir det vel i dinne øyne en brakke by større en når gardemoen ble utbygget... Bodde du i den "byen"??
      Har ingen problemer med å se det "gode" poenget ditt i budskapet ditt men personlig så blir det feil og tanken din er ikke stor nok til alle religoner etter mitt syn.

      Slett
  12. Vet du hva, du har ikkje feiling på dette her. Du er ikke muslim, så La vær å skriv om Islam. Snakk for det deg sjølv. Om du er kristen og vil ha eit bønnerom, gå å klag til skolen eller andre. Du treng ikke å utrykke deg til andre.

    Takk

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var da svært til nedlatende, blærete, arrogant, eplekjekk, bedrevitende, snørrhoven og ikke minst narsisstisk blekksmøreri.Siden du tilsvarende ikke har peiling på hvordan Norge fungerer, avstå fra å skrive om et land du ikke har peiling på hvordan fungerer.

      Slett
  13. Trur ikke du burde klage for det, fordi du lektor. Det vigtigaste ein lære er å respektere andre sine kultur og reglion. Og vet du, du burde slette dette innlegge also. Fordi dette her er eit rasistisk innlegg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du skriver: sitat; det viktigste en lærer er å respektere andre sin kultur og religon.
      Men da mener du det skal KUN gå en vei???
      Eller skal alle vise den respekten?
      Vil du gi meg respekt for at jeg ikke er enig i det du skrev???
      Jeg vil respektere dinne svar og tipper at jeg er uenig...
      Men HUSK du respekterte kke lektorens mening... ser du deg selv i speilet???

      Slett
  14. Det var vi som hadde kapellet, angrer på at jeg støttet muslimene i deres spydighet.

    SvarSlett
  15. Muslimsk bønnerom gjør det ikke akkurat lettere for de som har vokst opp i et muslimsk miljø men ønsker å slippe unna.
    Med et slikt rom blir alle som ikke møter opp sett på som "dårlige muslimer".
    Religion er en uniform, og tvang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan ikke sies bedre!!!TAKK. :0)

      Slett
    2. I dette tilfellet hadde vi rommet og tillot muslimer å komme inn og be. De burde respektert oss kristne istedenfor å kritisere.

      Skjønner godt at høgskolen i Oslo opprettet egne bønnerom for muslimer, Muslimene var arrogante selv om vi to kristne hadde rommet. Høgskolen i Oslo valgte den feige vei ut av problemet!

      Slett
  16. Er det heldig at det legges til rette for denne type aktivitet i skolen, tatt i betraktning at man snakker om en lett påvirkelig gruppe, hvor enkeltindividene gjerne styres av de mange.
    Skolen er et sted ungdommer skal gå å lære uten at det skal legges til rette for noen type religiøs påvirkning i eller utenfor klasserommet.
    Om min sønn/datter kom hjem som fersk og nypåvirket konvertitt hadde det vært en utfordring! Enn mer hvis skolen la til rette for religiøse aktiviteter og press. For meg ville det ikke vært ok, og du vet jo hvordan reglene er; islam levner ikke så mye rom for å konvertere frem og tilbake.

    SvarSlett
  17. Beklager men jeg må bare si det som det er. Bloggforfatteren har tydeligvis ikke skjønt noe som helst angående dette.

    Det finnes ingen logiske årsaker til at skolen, en kommunal institusjon skal tilrettelegge før bønn og andre fritidsaktiviteter i skolens regi.

    Vi kan ikka ha statssubsidiert bønning til overtro. Fordi da må man tillate det til alle typer religion.

    Retten til å praktiserer religion betyr ikke at man kan kreve å få be i alle sammenhenger. Det er svært arrogant og spydig å presse frem særkrav for religiøse inn i statlige institusjoner som norske skole skjærmet som en menneskerettighet.



    Det du sier er helt feil og alle dine arguementer faller på sin egen urimelighet. Religion blir i skolen allerede en faktor som skiller elevene fra hverandre. Ved at elever legger religionen sin i fra seg hjemme og ikke tar den meg seg på skolen så blir alle elever inkludert med hverandre. Dersom alle elevene skal gå til sine bønnerom i hvert sitt friminutt så mister elevene tid med hverandre.

    Hva hvis man har en et opplegg på skolen en dag hvor friminutt faller ut, skal da muslimer få lov å be, mens alle andre må jobbe videre?

    I alle muslimske land så er det helt uproblematisk at elevene ber når de kommer hjem i stedet? Hvorfor skal dette være så vanskelig i Norge?

    Dessuten etter alt rabalderet som har vært i forbindelse med krav om respekt og krav om hijab her og der så bør spesielt muslimene ligge svært lavt i "terrenget" for å be om noe som helst.

    Tror du virkelig at dersom noen kristne elever hadde bedt om bønnerom så ville man lagt noe nyhetssak ut av dette, eller fått dette innvilget. Beskjeden hadde vært "Be kan dere gjøre andre steder" og det hadde vært ferdig med det.



    Det er ganske komisk å lese hvordan du skriver at dette er brudd mot tolerante verdier. Religion i seg selv er noe svært intolerant hvor mennesker ser hverandre forskjellige på bakgrunn av religion. Religion er en stor faktor for intoleranse i verden.

    Skal man ha et tolerant åpent samfunn så må man holde religion vekk fra det offentlige rom. Folk er helt frie til å utøve sin religion i det private. Toleranse for det intolerante er ikke bare latterlig, men også "selvmord" kulturelt sett.

    Våre viktigste verdier er mangfold og felleskap. Religionsutøvelse i regi av staten og kommunene og spesielt i skolen vil bare føre til konflikt og det absolutte av det fargerike felleskap.

    Din blogg er ikke annet en et massivt forsøk på å polere din egen glorie i en slags politisk korrekt tåke der du tydeligvis ikke har noen begreper om hvilke konsekvenser dette kan ha. Andre land har faktisk forsøkt dette før. Uten noe spesielt godt resultat.

    SvarSlett
    Svar
    1. dette svaret bør publiseres som en mot blogg da dette var et godt og seriøst tillsvar til bloggen.

      Slett
    2. Da sier vi bare "case closed,say no more" TAKK for glimrende inlegg. :0)

      Slett
    3. Kommentaren er jo egentlig ikke godt skrevet. Den begynner og avslutter med personangrep, er generelt rotete i oppbygging og presenterer påstander som ikke underbygges av tilfredstillende argumentasjon.

      Slett
    4. Aha.. Leste dette først nå, men ser at jeg har skrevet omtrent samme svar. Men det er bra. Applaus for rasjonalisme uansett formulering. Tusen takk.

      Slett
    5. Ja det var litt rotete skrevet av meg. Jeg var litt stresset mens jeg skrev det. Jeg var ikke ute etter noen litteraturpris, bare få budskapet frem på en eller annen måte.

      Slett
    6. Velformulert.. Bra!

      Slett
  18. Men er det noen som helst som kan svare meg på følgende:Hva er forskjellen på å BE til sin gud om det er inne eller ute...?
    Jeg blir altid utolig gla når minne unger sier at di er gla i meg, og om det er ute eller inne gjør ikke noe med den gladhet og takknemlig het jeg føler da. Om dette hadde skjedd på Svalbard i en desembermnd eller på Grand canaria i juni mnd så hadde jeg satt like stor pris på det...
    Hva med dere troende hva sier deres gud???

    SvarSlett
  19. Du skulle ikke ha fått være lærer i norsk skole.

    Islam skal vekk fra dette landet, og alle landssvikerne på kjøpet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Trist å lese så hatefulle utsagn om mennsker som bor i landet vårt. Hva du menr om meg i denne sammenhengen betyr lite.

      Slett
    2. @tanga: Vi forstår at du ikke ønsker ytringsfrihet i samfunnet vårt, men la nå andre likevel få bruke den ytringsfriheten de har.

      Det blir ganske patetisk at du føler at du må omtale andre mennesker som landssvikere bare fordi de har en annen mening.

      Slett
    3. Ja, dette er lavmål tanga.. Jeg lurer på om du har tenkt større over hva slags samfunn du vil at dine barn skal vokse opp i?

      Slett
    4. Det er jo et helt fornuftig og rasjonell ønske å vil at islam skal forlate dette landet.

      Skjønner ikke hva som er lavmål med det.

      Slett
    5. At du ikke skjønner hva som er et absolutt lavmål med kommentaren til Tanga sier mye om deg. Tanga fremmer et syn hvor bare de med det riktige meningene skal få delta i samfunnet, og dette vil være i konflikt med den ytringsfriheten som vi har i Norge.

      Å påberope seg rasjonalitet for en slik mening viser bare at man ikke har forstått hva rasjonalitet er.

      Noe av det dummeste man kan lese er kommentarer som følgende: "For å beskytte ytringsfriheten må vi forby ... (en eller annen politisk eller religiøs gruppering). De som presenterer en slik påstand viser en total mangel av kunnskap om ytringsfriheten fordi man ønsker å beskytte ytringsfriheten ved å forby ytringsfrihet.

      Et av de groveste tilfellene jeg har sett hvor noen gjør denne katastrofale feilsslutningen var en gruppe på Facebook som i beskrivelsen skrev at vi måtte bruke §100 i Grunnloven (som gir alle innbyggere ytrings- og relidionsfrihet) til å forby islam, kommunisme og sosialisme. Et enkelt sammendrag: De vil bruke lovparagrafen som gir alle ytrings-og religionsfrihet til å forby innbyggeres ytringer og religiøse tro.

      Denne gruppen hadde på det meste 110-120 medlemmer, og flere av medlemmene var eller ble senere med i organisasjoner som NDL og SIAN.

      Slett
  20. Hei,

    Jeg merker den disukusjonen på kroppen når jeg selv jobber på en videregående skole. Jeg har tenkt på dette en stund og finner dette nokså rart. Hvorfor kom ikke kravet om et eget bønnerom da jeg selv gikk på videregående skole på slutten 80-tallet? For meg var det svært viktig med å holde fokus på utdanning og pleie vennskap. Det at man skal plutselig tillate dette i dagens Norge syntes jeg er ok for min del, men den vil ha en negativ innvirkning på de andre elever på skolen og ledelsen også. Hva skal etniske norske ungdommer tenke på at nå forsvant han igjen for å be? Da får du ikke liksom den nettverk oppbygning. Ungdommer som er religiøse vil få problemer å vise seriøsitet i forhold til det å ville å bli integrert i det norske samfunnet med norske verdier.

    Jeg syntes det ikke bør tillate på skoler.

    SvarSlett
  21. Lektor Hæåk ! Du har en akademisk tilnærming til dette spørsmålet. Vi er mange som har levd livets harde skole innenfor et trossamfunn, og som har følt religionens åk på våre skuldre. Jeg vokste opp i et strengt pietistisk kristen trossamfunn, totalt blottet for verdier som du etterlyser så som "åpenhet, respekt, frihet og toleranse". Vi barna av troende foreldre fikk aldri delta i organisert idrettsaktivitet, skolekorps, fritidsklubb, 4H, kino og alle andre såkalte "verdslige" aktiviteter, som ville føre oss luks til evig pine og fortapelse i helvete. HELDIGVIS så fantes ingen trosrettet privatskole den gangen, så den offentlige skolen ble vår ENESTE friplass, der vi fikk utfolde oss uten religiøs kontroll. På tross av dette var det "indoktrinerte" kristne elever som tystet på oss som strevet for å slippe fri fra religiøs tvang, og dette fikk ofte straffekonsekvenser. Husker jeg fikk grisebank, etter å ha blitt tatt på fersken ved å gå på kino. Forslaget ditt om å slippe til det religiøse MORALPOLITIET med offisielle rom og roller på norske skoler, er hinsides sunn fornuft, og vitner om at du på tross av din mastergradeksamen ikke har skjønt ett dugg av religionens dynamikk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skjønner at du har erfaringer som gjør deg skeptisk til religion. Dessverre finnes det intoleranse i alle grupperinger. Jeg mener likevel ikke det er rett å forby religiøs aktivitet i skolen. Prinsippet om religions- og ytringsfrihet må gjelde alle så lenge det foregår innenfor naturlige rammer.

      Slett
    2. Lektor Hæåk. Du skriver at det finnes intoleranse i alle grupperinger, og det stemmer sikkert. Men mener du da at et barn/ungdom som strever med religiøs tvang i store deler av døgnet, også måtte møte dette på skolen? Du kan begynne med å ramse opp trossamfunn som fremstår som åpenbart tolerante overfor annerledes troende/verdslige? Synes du det er rett å gi religiøs intoleranse større albuerom på norske skoler?

      Slett
    3. Selvsagt skal vi kjempe for å unngå religiøs tvang. Men jeg tror ikke dette har noe med et stillerom eller ikke å gjøre.

      Slett
  22. Lektor Hæåk, du tror. Jeg har opplevd såpass mye religiøs tvang, at jeg vet! Fra jeg var nyfødt til jeg ble myndig, ble jeg flere ganger pr uke "tvunget" med på bedehuset. Dersom barna uteble fra bedehuset,kom lederskapet i menigheten og formante foreldrene til å få skikk på sine barn. Det lå derfor et stort press og prestisje i å ta med barne på bedehuset. Da jeg begynte på ungdomsskolen var det eldre kristne elever, som kom med fordømmende ord dersom man hadde uteblitt fra bedehuset kvelden i forveien. Mener du virkelig Lektor Hæåk, at opprettelse av et stillerom, dvs "bedehus" på skolen, hadde blitt en positiv opplevelse for meg, og andre som led under dette regimet ?

    SvarSlett
  23. Nå har vi jo nettopp blitt kvitt en religion. Skal vi innføre en ny religion som er ti ganger verre enn den forrige? Skolen bør ikke støtte opp under religionen på noen måte.

    SvarSlett
  24. Utøvelse av religon er ikke en dyd. Det er ingenting som tilsier at man blir et godt, tolerant og inkluderene menneske av å utøve religion, det være seg kristendom, jødedom eller islam. Religion fremmer gruppetenking, "oss" og "dem" mentalitet (det er bare vi utvalgte som kommer til himmelen), en lengsel etter en utopisk drømmeverden samt troen på at det finnes evige sannheter. La religion sakte miste sin plass i samfunnet, og la fornuften seire.

    SvarSlett
  25. Hvor er human-etisk forbund? Hvor er kvinnegruppa Ottar? Hvor er....

    SvarSlett
  26. Jeg synnes det er helt forkastelig at du som har lest noe av koranen og haditt ikke er det minste skeptisk til disse fredag opprørerne. Skal du hjelpe islamistene inn i den offentilige skole i Norge? Etter hva jeg har lest så deler islam inn verden i to. Fredens hus og krigens-hus. Fredens hus er der islam regjererer. Og Krigens hus er der jihad må føres på mange plan, for og oppnå fredens hus, der altså islams-lov( shjaria) er innført. Og du Arne Reidar hjelper nå til for at de skal oppnå dette mål. Du må jamme ta å lese deg mer opp på islam.

    SvarSlett
  27. Hva med alle andre religioner da, om islam skal få.
    Hva med paganistene, satanistene, buddister, hinduistene.

    Man kan ikke bare tilrette legge for en religion.
    Flere andre religioner går i meditering og det føle seg i et med enten naturen eller guden sin.. så da blir det mange nye rom og bygge.

    SvarSlett
  28. Norge er et kristent land, dvs. vi har kirker og andre bygninger vi forbinder med kristendommen. Hadde jeg flyttet til India eller Iran, hadde ikke jeg krevd å bygget en kirke, jeg hadde gått i det bederommet som var der, for det er det tro og spiritualitet dette handler om, altså hvor sinnet er. Nordmenn, og andre som velger å komme hit, har å respektere hvordan Norge bygger landet sitt. Vi må slutte å tro at ting vil gjøre oss mer troende og sterke, det er sinnet vårt som må bygges, og det er der respekten for hverandre ligger. Kjærlighet er det universelle språket, uansett kultur. Det burde være mer enn nok for å kunne leve sammen i et samfunn. Det er ulike mennesker og ulike kulturer, klima og ressurser som skaper vår verden, vi må ikke dele den opp. Vi skal være gode mot hverandre og ta vare på det som finnes, der det er.

    SvarSlett
  29. Mine skattepenger kan dere lengte lenge etter til å bruke på sånt svada.

    Folk kan gjøre hva de vil hjemme, men religion skal og vil holdes utenfor det offentlige.

    SvarSlett
  30. Kan du seriøst stoppe å kalle det et stillerom? det er da vell faen ikke et stillerom, det VET du og! det er et muslimsk bønnerom, og kom faen ikke her og si at det er for alle religioner for vi alle her vet nokså godt at de få kristne som utøver sin tro ikke sitter og ber på skolen! om du er lektor eller ikke, kom ikke her og uttal deg om ting du ikke har greie på! hvet du hva det står i koranen? drep alle ikketroende, kapp av dem hodet og før krig mot alle de som tviler, og du er for at denne religionen skal utøves enda mer på skolen og prege andre elever? og til dere muslimer her inne, ikke kom og si til meg at det står noe annet, for dum er jeg ikke, og mine øyne fungerer

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har altså ikke fått med deg at Lektor Hæåk har en mastergrad innen religion? Jeg tror Hæåk har betydelig mer kunnskap om islam enn for eksempel deg.

      Slett
    2. Jeg vil oppfordre alle til å sette seg inn i hvordan muhammedanerne tenker og tror. Dyktig pedagog her------http://actwestnashville.com/?page_id=544

      Slett
  31. Dette dreier seg jo *egentlig* ikke om å ha et rom for stillhet, bønn, og ettertanke, men islams kroniske trang til å markere sitt revir, være størst og best, og mest synlig - og konfliktskye, dumsnille, norske "vantro" sauer legger såklart tilrette. Og slik fortsetter det med stadige små krav, hvor beskyldninger om intoleranse og rasisme henger løst vi ikke legger tilrette for 'fredens religion'. Vips, og plutselig en dag er det for sent å innse realitetene og snu trenden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt korrekt. Stikkordet er "salamitaktikk" eller kunsten å få folk til å akseptere det uakseptable. Bloggeren, mastergrad (som forøvrig ikke er verdt papiret den er skrevet på) har ikke peiling på hvilke krefter han forsvarer.

      Mvh
      F

      Slett
  32. De har nok av andre steder på skolen som de kan benytte til bønn,f.eks be på klasserommet i friminuttene. Den norske skolen er en sekulær kunnskapsinstitusjon og skal ikke tilrettelegge for utøvelse av religion, heller ikke Islam!!!!! Dette er en selvfølge. Folk begynner å bli mektig lei nå av naive fjols som deg og av kravstore muslimer lik de 4000 tusen som demonstrerte i Oslo pga Muhammedfilmen(og som du kanskje vet fremstilte han på en mild måte er i forhold til hvordan han var i virkeligheten).

    SvarSlett
  33. Jeg er temmelig kravmentaliteten fra muslimsk hold. Hvis en gruppe skal ha bønnerom, må alle andre religiøse grupper få det samme, også de som er tilhengere av parodi-religionen Pi. Og det kan fort blir dyrt med elever fra mange steder rundt om på kloden. Skattebetalerne får svi for sånne påfunn.

    Etter mitt skjønn er islam en rasistisk religion og årsak til grove, vedvarende og systematiske brudd på menneskerettighetene i samlige land der islam er majoritetens religion. Folk med andre livssyn enn islam, blir forfulgt for sin tro i disse landene. Derfor trenger man ikke promotere denne ideologien her.

    SvarSlett
  34. islam tillater ikke kvinner å gifte seg med ikke-muslimer
    islam tillater ikke homofile et legalt sexliv
    islam sier ikke-troende er moralsk underlegne og skal straffes i helvete
    islam underordnet kvinnen mannens autoritet og gir menn rett til å disiplinere sine koner om de er ulydige.

    Dette bør få minst mulig plass i landet vårt....vi vil ihvertfall ikke ha det inn i våre skoler der barn skal lære seg respekt for menneskerettighetene. Det får være måte på å være selvutslettende i forhold til egen kultur og egne verdier.

    SvarSlett
  35. Veldig fint innlegg. Håper det er flere som tenker som deg. Stå på!

    SvarSlett
  36. Meget godt skrevet Arne Reidar Hæåk, tusen takk for at det finnes folk som deg som forstår alle har rett til å utøve sin religion hvor/når som helst!!

    SvarSlett
  37. Hva med litt folkeopplysning !?
    http://www.thereligionofpeace.com/

    SvarSlett
  38. Nå må vi nordmenn vise folkeskikk og respekt overfor våre landsmenn som vil ha frihet til følge sin religion! Er så lei og irritert av høre og ikke minst lese alle disse barnslige innleggene på hver tråd fra godt voksne mennesker!!

    Jeg er helt enig med det Arne Reidar Hæåk skriver. Ikke bry deg om hva andre synes/mener om det!

    Hilsen Ida.M.Pedersen

    SvarSlett
  39. Kanskje det er akkurat fordi han bryr seg om hva andre synes/mener han i det hele tatt har en blogg da, smartass....

    SvarSlett
  40. Jeg begriper det ikke... Nå har vi brukt hele 1900-tallet for å avvæpne religion og isteden fremme toleranse og likeverd blant mennesker. Det var en lang kamp mot kristendommen for å sekularisere samfunnet og bygge en ikke-religiøs plattform som alle i sammfunet kunne ha som basis. Ikke minst har skoleverket vært en viktig arena for dette arbeidet.

    Men nå skal vi altså ha bønnerom inn i skolen igjen. For å være åh-så-tolerante, må vite.

    Hadde f.eks. Arnulf Øverland skrevet om den tiende landeplagen i dag ville han antakeligvis ha blitt stemplet som rasist (med mindre han hadde presisert at hans harselas med religion kun gjaldt kristendommen og ikke islam, sjølsagt... For det er jo sjølsagt helt greit å kritisere og harselere med kristendommen).

    Folk skal sjølsagt ha frihet til å følge sin religion, men det betyr ikke at det er det norske samfunnets oppgave å legge til rette for det, og heller ikke at de skal kunne prakke sitt livssyn på andre.

    Jeg syns både blogger og andre som støtter ham bør tenke på at det som er islam sine interesser ikke nødvendigvis er i andre trosretninger sine interesser. Om dere vil ha et velfungerende flerkulturelt samfunn så bør dere snart begynne å tenke på flerkultur som noe mer enn å legge til rette for islam og islam(istiske) krav til religionsutøvelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. 4. siste ord skal sjølsagt være islam(isti)ske. Beklager. :-)

      Slett
  41. Alle som har postet et innlegg, for eller imot (ink. lektoren), skriver med sitt subjektive synspunkt. Derfor kan det aldri bli et tolerant samfunn som det så fint heter. Vi har gjort så mye rart for våre nye landsmenn at det er tragisk. Kan ikke hete gravlund, osv. da våre nye landsmenn har fått en liten flekk vendt mot Mekka (logikken, anyone?), fjerne riksvåpenet fra politibilene, bak utsagnet: "Bilene må bli mer synlige i hverdagen". Jeg for min del har alltid sett blålys og riksvåpenet, så de VAR godt synlige. Nå ligner de på kassebilene til Statens Vegvesen(aldri vært tema før å endre utseendet...), religiøse hodeplagg inn i politiet (som har et uniformsreglement, og som er et nøytralt organ). Alle disse debattene/gjennomførelsene dette har ført til, støtter jo statementet: "det finnes ikke så naive/(dumme) folk som nordmenn!"

    På tide at samfunnet våkner snart. Det er ikke vi som skal tilpasse oss deres kultur, men motsatt. De ønsker å komme til Norge, så da må de følge norske regler og normer. Hvis ikke, blir det jo som om at vi skulle dra til et land med en annen religion, og innføre nasjonstrua (kristendommen hvis noen lurte). Da må du tru det hadde blitt krig i verden......

    Til de som bruker av sin tid på lese mitt innlegg: Jeg skriver dette fordi jeg synes ikke at vi dødelige skal bruke tida vår på ting vi ikke får gjort noe med. Blir det innført "bønnerom/stillerom" eller hva dere vil kalle det, så blir det innført. De folkevalgte hører ikke på folket. Det har jo vært grunnprinsippet til enhver regjering i nyere tid..

    Hvis dere vil skrive et mot-innlegg som svar på mitt, så "be my guest". Jeg kommer ikke til å stå på barikadene og forsvare mitt synspunkt, fordi jeg ser det som totalt uvesentlig å kaste bort energi på noe som man ikke kan forenes om.

    SvarSlett
  42. Islamsk fellesråd (islam.no) sier at en kan tilpasse bønnen etter skole- eller arbeidsforhold, f.eks. ved å "samle opp" flere bønner til etter skoletid. Disse som "må ut og be" etter oppsatte tidstabeller er ekstremister innen islam - det burde bloggeren vite!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis de kan samle opp flere bønder etter skoletid kan de be hjemme. Muslimene bare krever og krever. Vi må slutte å sy puter under armene på dem. Skal de være her i norge får de begynne å integrere seg og slutte og kreve ting.

      Slett
    2. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:41

      Muslimer er også dine likeverdige landsmenn. De er like mye verdt som meg og deg.

      Å nekte dem å kreve deres rett som norske borgere, er å diskriminere dem og usaklig forskjellsbehandle dem.

      Er ikke usaklig forskjellsbehandling/diskriminering forbudt etter norsk regler? Hva med etter folkerettslige regler da? Selvsagt, det skulle bare mangle.

      Hvorfor stigmatiserer du og forskjellsbehandler muslimer da?

      Slett
  43. Bakrisk fellesråd heter det(bakri.no) spør du meg!

    Vi vil gjerne ha bønnerom på skolen, arbeidsplass, flyplass og andre offentlige sektorer hvis det er greit for det norske samfunnet!!
    Det er viktig at mennesker gjør salaht(mediterer) 3-5 ganger pr.døgn for da er det akkurat som å oppdatere anti stress programmet i både sjel og kroppen!!!

    SvarSlett
  44. Krav om bønnerom er helt latterlig.
    Du kan be mens du sitter på benken også og det er bare bøye seg opp og ned. Istedenfor å be om bønnerom bør de relilgiøse personer begynne å lære seg å ta på seg bokser, gjøre noe med deres personlig hygiene. Mange har dårlig onde grunnet tannkjøtt bentennelse og dårlig tannrenhold, Noen luker matolje som er sjenerende for andre. Noen har svettelukt som må vake klærene og dusje oftere. Men det finnes personer som motsetter seg mot en hver form for utvikling og vil leve som om for 500 år siden. Da er det deres valg og det kan de leve i sitt lukkede rom , whem bryr seg om det? Det ser ut som de er lykkelige og har det godt med seg og da er det ingen behov for forandringer. Antall kirker og musker bør reduseres, det er alt for mange av dem. Fra Grønland gjennom Trondheimveien til Sinsenkrysset finnes det over 10 musker. Antagelig alle for gratis husleie og strøm og det er tydeligvis ikke bra nok og det er plaas problemer. Hvilken verden vi lever i Norge?? Det er faktisk det er annerledes landet som de sier det er sant. Ingen tror før det før de ser det.

    SvarSlett
  45. Religion er kulturell ugress fra en svunnen tid i et sekulært samfunn. Av samme grunn vi ikke har sprøyterom for narkomane elever på skoler, har vi heller ikke behov for hva som i praksis er et bønnerom for religiøse. Om vi må tilrettelegge for hver eneste snevert(og i dette tilfelle skadelig!) behov i en institusjon som er til for å undervise, vil dette nokså raskt gå utover evnen til å gjøre nettopp det.

    SvarSlett
  46. Det å ha et stillerom for ALLE er ikke et problem, men i denne sammenhengen var det snakk om et BØNNEROM for MUSLIMER. Hvorfor skal de få spesialbehandling? I islam så ber jo ikke kvinnene sammen med mennene, så hvordan hadde dette blitt praktisert på et slikt bønnerom?

    SvarSlett
    Svar
    1. Muslimer ønsker og får spesialbehandling fordi de idag er verdens største religiøse narsissister og norske politikere sluker rått denne politiskambisiøse narsissismen forkledd som religion.

      Tegn på at muslimer, og da spesielt mannlige, er dypt nevrotiske mennesker med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, er deres ekstremt svakt utviklede evne til 1) å takle kritikk, 2) demonstrere eller vise sin avsky i forbindelse med urett begått mot andre enn dem selv. De ser kun seg selv.

      Problemet oppstår nå vi andre aksepterer denne narsissismen forkledd som religion og føyer muslimer i ett og alt. Fordi vi gjør det, vil muslimer, verken som mennesker eller som religiøs gruppe, modnes og utvikles. De forblir som små barn som hyler og skriker hver gang noen taler dem imot.

      Mvh
      F

      Slett
    2. Så filosofen F kan nå stille psykiatriske diagnoser?

      Slett
  47. Voksne mennesker som tror de har en usynlig venn med magiske krefter. Smak litt på det: Voksne mennesker som tror de har en usynlig venn med magiske krefter.

    Om de kaller denne vennen sin Allah, Jahve/Jehova, Shiva eller noe annet er ikke så fryktelig viktig - uansett hvilke retorisk akrobatikk som tas i bruk er det voksne mennesker som i fullt alvor tror de har en usynlig venn med magiske krefter vi faktisk snakker om.

    Vel: At offentlige regionale budsjetter ikke akkurat bugner i dekatent overflod regner jeg med at du som lektor forlengst har oppdaget. Og det er en udiskutabel matematisk sannhet at å prioritere noe i en slik situasjon medfører å nedprioritere noe annet.

    Så heller enn å sitter og servere svulstige eufemismer om "blomstrende mangfold", kan du kanskje fortelle oss helt nøyaktig HVA det er det av det offentliges oppgaver som skal nedprioriteres for at voksne mennesker skal få dedikert egne rom på landet skoler for å snakke med sin usynlige venn?

    Og hvis du på nytt svarer noe vås om at du er opptatt av "prinsipp og ikke praksis" regner jeg det som en selvfølge at vi kan si oss enige om å ha bønnerom i prinsipp men ikke i praksis...

    SvarSlett
    Svar
    1. Som yppersteprest i den (snart) nystartede religionen Piirkaismen forlanger jeg at alle norske skoler skal stille sauna til rådighet for mine barn. Og jeg regner det som en selvfølge at Arne Reidar Hæåk støtter mitt krav uforbeholdent og fullt ut.

      Slett
  48. Man har vært så opptatt av å få kristendommen ut av skolen og nå ønsker man å få islam inn i skolen? Jeg skjønner ikke hvordan mange tenker jeg. Det virker som noen i vårt samfunn er opptatt av ødelgge alt av norske verdier og kultur samtidig som å ønske er tilbakestående kultur og relgion velkommen. Noen som virkelig hater sitt opphav. Blir litt SV over det;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har rett. Det er usedvanlig mye slapp tenkning, om tenkning overhodet der ute. Viktige prinsipielle spørsmål reduseres til et spørsmål om følelser, noe som gjør en uimottagelig for andres argumenter og resonnementer. Man bare føler og siden man ikke når frem kognitivt eller intellektuelt og man er så opptatt av ikke å såre andres "religiøse følelser", (en sårhet som jo gjerne går over etter litt tid) føyer man sutrete muslimer i ett og alt.

      Mvh
      F

      Slett
  49. Kan du ta en tut til et muslimsk land og gå inn i et bønnerom på et offentlig sted eller skole og sette deg ned og be høylydt til Jesus? Tror ikke det!! Du vil bli halshugd eller drept på en annen måte.
    Det er voldsomt til forståelse vi skal ha i dette landet, spesielt med tanke på at det ikke blir møtt med forståelse der de kommer fra?
    I Norge ar vi snart så mye toleranse at vi har tolerert oss selv ut av landet, eller til å måtte konvertere - eller bli drept.
    WAKE UP!!
    Man kan ikke tenke "Stakkars..." med våre naive Norske øyne og bare tillate alt her i landet.
    I det tempoet ting fremskrider med her, vil snart korset i flagget bli krevd fjernet, da det er støtende.
    Det flommer over av moskéer, og krav om at det fjernes kirkebygg, da det er for mange (ref. Drammen). Er ikke dette bevis nok på at vårt samfunn er i rask endring?
    Å komme med slike forslag er tøvete og vil ikke gjøre annet enn å fremskynde prosessen!!

    SvarSlett
  50. Mange blander kortene her i denne debatten. Det dreier seg ikke om støtte til islam eller at religionen skal styre skolen. Spørsmålet er om vi skal tillate elever å praktisere det de tror på. I dette tilfelle dreide det seg om å bruke et rom som ellers ikke var i bruk til et flerreligiøst stillerom. Søknaden hadde kommet fra 20 muslimske elever som ønsket et rom der de kunne be og skolens ledelse fant å kunne legge til rette for det før altså skolebyråd Torgeir Ødegård grep inn. Jeg kan ikke skjønne hva som er så problematisk med å legge til rette for at elever kan bruke et rom på skolen til å be akkurat som det ikke skulle være problematisk at kristne elever bruker et rom til å ha en andakt. Forutsetningen er selvsagt likebehandling. Det er trisat å lese at mange av de som svarer meg her uttrykker et hat over for alt som har med religion å gjøre og bruker nedsettende ord og uttrykk om religiøst engasjement. Vi lever sammen i et mangfoldig samfunn, og det minste vi burde kunne forvente er at vi har respekt for hverandre selv om vi er uenige i en sak.

    SvarSlett
    Svar
    1. Respekt er noe man må gjøre seg fortjent til. Muslimer har stort sett ikke respekt for våre verdier hvorfor skal vi ha respekt for dems verdier. Hadde vi flyttet til Saudi Arabia så hadde vi nok ikke fått noe respekt der heller. Vi kunne fint glemme å bygge noe kirker eller ha egne rom på skolene.

      Slett
    2. Arne Reidar:

      fundamentalistiske ideologier som går mot menneskerettighetene må møtes med verdikamp. Vi kan ikke legge til rett for at nazister og muslimer skal praktisere ideologiene sine. De skal selvsagt stå fritt til å tro på det de vil, men vi må i størt mulig grad yte de verdikamp...ikke støtte de.

      islam tillater ikke kvinner å gifte seg med ikke-muslimer
      islam tillater ikke homofile et legalt sexliv
      islam sier ikke-troende er moralsk underlegne og skal straffes i helvete
      islam underordnet kvinnen mannens autoritet og gir menn rett til å disiplinere sine koner om de er ulydige.

      Dette må vi jo ikke legge til rette for...det blir helt meningsløst.

      Slett
    3. Nei, vi skal ikke tillate elever til å praktisere det de tror på - i skoletida. Hva de bruker fritida til er sjølsagt opp til dem, men det er faktisk ikke samfunnets plikt å sørge for at det skal legges til rette for bønn og andre religiøse aktiviteter verken i arbeids- eller skoletid.
      Og som jeg har vært inne på før, vi vet alle at dette først og fremst er for tekkes islam(isti)ske krav til religionsutøvelse - det gagner overhodet ikke andre religioner.
      Jeg tviler nemlig sterkt på at de muslimske ungdommene som har bedt om dette er villige til å dele dette bønnerommet med andre trosretninger. Det vil faktisk i seg selv være å gå på akkord med deres religion. Ikke er det alle andre trosretninger som vil ha ønske om det heller, fordi det vil gå på akkord med deres religion... Hvilket er mitt poeng: Flerkultur er mer enn å tekkes islam. Hvor utrolig det enn måtte høres ut.

      Slett
    4. Vi har religionsfrihet i dette landet, og alle må selvsagt stå fritt til å utøve sin religion på den måten de måtte ønske. Det man derimot IKKE kan gjøre er å kreve at andre skal tilpasse seg sin egen religion, og kreve særrettigheter som andre ikke får.

      Dette gjelder både kristendommen, islam, buddishmen, you name it. Hva du gjør på din egen fritid er din sak, men på noen arenaer bør religion være fraværende. Spesielt på områder der staten har autoritet: skole, politi, militære; her bør det være total fravær av religion.

      Mener nå jeg.

      Slett
    5. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:46

      Vel sagt Arne Reidar!

      Mange av innleggene er sterkt usaklige og ikke akademiske.

      De er bare ytringer fra som regel fordomsfulle personer som har hatt en dårlig opplevelse med religion.

      Du skriver og argumenterer bra, stå på =)

      Slett
    6. Ja, og bloggeren blandet kortene mest. Sjelden ser man slik mangel på evne til prinsipiell tenkning og en slik føyelighet for sentimentalt føleri.

      Mvh
      F

      Slett
    7. Jada, smarten. De 20 elevene var reinhekla islamister og du undervurderer islams politiske aspekt.

      Slett
  51. Synes ikke vrangforstillinger av noe slag skal oppmuntres av, og i skolen.
    Vi er ett sekularisert samfunn, hvor vi har brukt lang tid på å skille stat og kirke. Hvorfor skulle vi da nå, forene stat og islam?
    Kunnskap og vitenskap går stritt imot ideologien til kristendom såvel som det islamske. Høres helt horribelt ut, å oppfordre til økt aktivitet.
    Den siste tiden har da klart vist at vår vestlige oppfattelse av ting ikke blir respektert, men derimot blir det oppfordret til krig mot vår viktigeste rettighet; Ytringsfrihet!
    Og ytringsfrihet er også essensielt i denne saken, de kan tro, mene, si og tenke hva de vil, og hva de enn vil tro på, men vi står ikke pliktige til å gi dem en scene å rope fra...
    Flerkulturell betyr ikke å sette minoriteten over majoriteten slik det oppfordres til av minoriteten i dette landet.
    FÅ ØYNENE OPP!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du mener tydeligvis at vitenskap og religion er uforenlige. Jeg mener vi her snakker om ulike områder. Vitenskapen gir oss kunnskap om vår verden, for eksempel hvordan livet på jorda er blitt til, hvilke medisiner som virker best mot ulike sykdommer, hvordan forholdene i universet er osv. Religion og livvsyn gir svar på helt andre spørsmål som om det finnes en gud (virkelighetsoppfatning), om mennesket står i en særstilling i verden (menneskesyn) og hvordan vi bør leve (etikk). Derfor trenger det ikke være noen motsetning mellom kunnskap basert på vitenskapen og det å ha en religiøs (eller ikke-religiøs) livsoppfatning.

      Slett
    2. Fakta og fiksjon bør ikke blandes, og kan ikke likestilles på noen som helst måte. Vitenskapen har motbevist det aller meste som står i diverse religiøse tekster, mens religion aldri har bevist noe som helst. Tull og fantasi uten rot i virkeligheten som hemmer livskvalitet, sameksistens, menneskerettigheter og utvikling må ikke respekteres, det både må og skal kritiseres og bekjempes.

      Slett
    3. "Derfor trenger det ikke være noen motsetning mellom kunnskap basert på vitenskapen og det å ha en religiøs (eller ikke-religiøs) livsoppfatning."

      Jo. Jeg har nettopp sittet og lest Koranen i dag og den kommer med en hel masse ting som er direkte uvitenskapelige og altså forsøk på å gå inn på vitenskapens område.

      Jeg kan nevne at den nevner flere steder at jorden er flat:

      13.3 Han er det som har utbredt jorden, og laget faste fjell og elver på den. [...] 15.19 Vi har bredt ut jorden, og satt faste fjell på den.[...] 50.7 Og jorden har Vi bredt ut, og satt faste fjell på den [...] 51.48 Og jorden, den har Vi bredt ut. Hvilken utmerket tilrettelegger! [...] 79.30 Så bredte Han jorden ut [...] 88.20 På jorden, hvordan den er strukket ut? [...] 91.6 Ved jorden, og Han som bredte den ut!

      Solen går rundt jorden:

      13.2 Gud er det som plasserte himlene der oppe, uten synlige støttepilarer. Derpå tok Han plass på tronen. Han satte sol og måne i tjeneste. Enhver av dem løper med fastsatt tid. Han ordner med alle ting. Han klargjør ordet, så dere må få visshet om møtet med Herrren. [...] 21.33 Han er det, som har skapt natt og dag og sol og måne som begge svømmer i sin bane. [...] 35.13 Han har satt sol og måne i tjeneste. Begge løper med sin bestemte tid.

      Solen må hvile:
      36.38 Og solen, den vandrer til sitt hvilested.

      Og mye mer.
      http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1460600&view=findpost&p=19709640

      Slett
  52. Nå må det være nok med "snillisme" her i Norge. Har bodd her 27 år og har sett store forandringer siden innvandringer økte "1000%" i 90-tallet ! Via min jobb med utlendinger (mest muslimer) har jeg fått oppleve mye "dritt" og trusler siden jeg ikke er muslim og er kvinne.... Jeg er "rasist/ vantro / gris" fordi kanskje vedkommen ikke fikk som HAN / hun ville. Det må være toleranse og respekt, JA, men det må gå grense et sted. Politikerne snur etter vinden og "fisker" stemmer, gir etter fordi "vi må alle tolerere og akseptere andres religion"...(Går dessverre bare en vei) Jeg dritt i hva mennesker tror på, hvem de "sover med" mm, men hvorfør må muslimene hele tiden KREVE NOE? Hva med å tilpasse seg til norske regler og lover hvis de vil være her i dette fine landet????? Hvor er den kjente norske stoltheten om tradisjoner mm?

    SvarSlett
  53. Jeg syntes at elevene bør få lov til og få bønne rom, for dem bruker sin pause på og be dem bruker ikke timene for og be. Og jeg kjønner ikke hvorfor dere skal klage på at muslimske elever ikke bør få ett bønne rom? Muslimer krever religionen sin akuratt som dere kristene når dere ber om noe så får dere det på gull fat. Tilpasse seg til norske regler? det står ikke i lovene at det ikke er lov til og be? ikke lov til og be om ett bønne rom, så i følge lovene så er det egentlig helt lov. Så folk missfortstår en del her. Ikke bland inn norske lover INGEN TING OM ISLAM står det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er fullt lov til å be. Men du kan ikke stille noe krav om at andre skal tilby deg et bønnerom.

      Slett
  54. Folk har i stor grad vanskeligheter for å være tolerant ovenfor islam og støtte diverse særkrav, da dette er en religion og ideologi som overhodet ikke er tolerant ovenfor noe annet enn seg selv. Gode, norske tradisjoner som av en eller annen grunn ikke er i tråd med islam vil ikke muslimene ha noe som helst med å gjøre, og det motarbeides systematisk. Når barna i Norge skal nektes å ha juleavslutning på skolen med nisseluer, sang, lek og godteri fordi dette ikke passer muslimene (utrolig nok), finner jeg det rett og slett meget vanskelig å støtte alt de vil ha tilrettelagt for seg selv. I mine øyne er islam en selvopphøyende religion som krever mye men gir veldig lite tilbake, og jeg tror ikke jeg er alene om dette. Det er bare å ta alt dette tullet som nå har vært rundt denne muhammedfilmen. De er veldig for ytringsfrihet, men kommer samtidig med en lang liste med temaer det ikke bør være lov å ytre seg om. Alt tilpasset islam selvfølgelig. Alltid like artig å høre folk ha meninger om et begrep de tydeligvis ikke engang skjønner hva betyr..

    SvarSlett
    Svar
    1. Du skriver som om islam er én enhetlig religion og alle muslimer står for nøyaktig det samme. Jeg skjønner ikke hvorfor du angriper islam generelt når det her er snakk om frihet til å be. Om du er aldri så uenig i det du hevder islam står for, skulle det ikke være noe i veien for å la muslimske elever samles til bønn i skolen akkurat som det ikke skulle være noe problem å la kristne ungdommer samles til andakt selv om man er uenig i hovedpunkter i den kristne læren.

      Slett
    2. mange dårlige verdier er i mainstreamen av islam...som de punktene jeg listet opp. Dette er verdier som det er sykt om du ønsker å legge til rette for i norske skoler.

      Slett
    3. Så du mener at man ikke engang kan bruke ordet islam som et helhetlig begrep..? Og du synes samtidig at det er helt ok å mislike islam og det det står for, men samtidig en selvfølge at man skal støtte særkrav som legget til rette for å tilbe den samme religionen?

      Det andre argumentet ditt med kristne etc faller i grus da lignende krav fra andre religiøse grupperinger sjelden eller aldri forekommer. Det er kun tilhengere av islam (en religion og ideologi etniske nordmenn hverkan har noe forhold til eller noe til felles med)som på rekke og rad kommer med særkrav om å tilpasse det norske samfunnet og norske institusjoner til deres religion. Man må jo være blind og døv for å ikke få med seg dette. Snart blir det vel forbudt å ha svinekoteletter synlig for salg i norske butikker, da muslimer synes det er ubehagelig å gå forbi de på vei til halaldisken. Litt flåsete selvsagt, men allikevel kanskje ikke langt fra sannheten..

      Slett
  55. Jeg er en muslims jente på 17 år. Jeg er veldig stolt over og være muslim. Når dere kommer her og klager på at vi ikke kan få ett bønne rom, og muslimer er ditt og muslimer er datt. Nå skal dere høre her, vi har samme kjøtt og blod vi har øyner lepper og munn og hender og ben og kan snakke akuratt som dere. Så slutt og døm oss utifra religionen dere ikke veit noe om. Det er dere som setter oss i ett dårlig lys, får andre til og tro andre ting om islam. Vi er fredelige glade avslappende mennesker. Vi verken biter eller spiser. Dere får oss til og fremstå som dårlige mennesker. Dere kan gå og ta en titt i koranen og jeg lover at dere aldri kommer til og skrive det dere har skrevet nå. Jeg kan ikke si noe om kristene, buddismene, jødene. For RELIGION HAR ikke noe og si, jeg bryr meg ikke om dere er svarte hvite feite tynne små høye. Mennesker er mennesker forstå det. Og vil muslimere ha ett bønne rom, så kan jeg love deg at dem kommer til og få det for både kristene og folk fra forskjellige religioner kommer til og demonstrere om det. Så hadde jeg vært dere slutt og bruk opp den siste pusten deres på å hate på oss muslimere. Bare gå sett dere i stua og lag deg en kaffe ikke sitt på nettet og bli sur over at vi følger og praktiserer vår religion. One love

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har helt rett i at mange skriver på grunnlag av fordommer mer enn på grunnlag av fakta. Jeg er ute etter alle skal behandles likt om det er kristne, muslimer eller humanetikere. Jeg kan ikke se noe problem ved at disse gruppene praktiserer sin tro innenfor skolens område så lenge det skjer i friminutter og da bør skolen på en enkel måte kunne legge til rette for dette akkurat som det bør kunne legges til rette for at politiske og frivillige organisasjoner kan ha møtevirksomhet på skolens område i elevenes fridid.

      Slett
    2. Du muslimske jente:
      jeg har lest koranen 2 ganger og jeg har lest en god del i bukhari. Jeg vet at:

      islam tillater ikke kvinner å gifte seg med ikke-muslimer
      islam tillater ikke homofile et legalt sexliv
      islam sier ikke-troende er moralsk underlegne og skal straffes i helvete
      islam underordnet kvinnen mannens autoritet og gir menn rett til å disiplinere sine koner om de er ulydige.

      Dette ER dårlige verdier og verdier som vi ikke ønsker i norge hvor vi har kjempet fram et samfunn med like rettigheter og muligheter for alle mennesker uavhengig av kjønn, legning, rase og religion.

      Slett
    3. Punkt 1: Ingen grunn til å kaste bort verdifull lesetid på å lese eventyrboken deres, den er rett og slett ikke særlig interessant.

      Punkt 2: Hvis du ikke kan vise oss et samfunn bygget på islam der folk har det godt får du bare akseptere hva dette faktisk betyr.

      Min kjærlighet til sannhet og frihet er forøvrig mye større enn din kjærlighet til overtroen din. Så hvis noen skal jekke seg ned på slikt grunnlag er det faktisk deg...

      Slett
    4. Problemet er at dere muslimer oppfatter dere selv så totalt hinsudes overlegna ALLE andre at et samfunn der dere dominerer blir ulevelig etter moderne normer. Her har vi brukt hundrevis av år for å få et normalt, likestilt og godt samfunn, og så skal dere muslimer kjempe det dere kan for å sette oss hundrevis av år tilbake igjen??? Jeg har ett råd til muslimer i Norge: Om dere ikke finner det godt nok her med alt de godene vi har, så emigrer til et muslimsk land! jeg vil foreslå Saudi arabia, Iran, Irak eller Indonesia. det går fly fra Gardermoen hver dag!

      Slett
    5. Hei, muslimsk jente. Jeg har et spørsmål til deg: Kan du nevne ett land der muslimer er i flertall og der de samtidig lever fredelig side om side med andre religiøse grupper, f.eks. kristne?

      Slett
    6. Anonym 14:45: De lever jo ikke engang fredelig side om side med hverandre i sine egne land!

      Slett
    7. Selvsagt er du stolt over være muslim, vennen min. Som muslim med en narsisstisk personlighetsforstyrrelse, dvs. et misforhold mellom ego og realitet, synes du selvsagt at du tilhører den beste religionen i verden, hjernevasket som du jo er. Muslimer ser ikke andre enn seg selv, selvopptatte og selvsentrerte som dere jo er. Islam og muslimer har absolutt ingenting å være stolte av fordi ideologien deres (islam er ingen religion, men det visste du kanskje) har ikke frembrakt annet enn død og elendighet siden den oppstod.

      Bare det å utrope en lokal månegud til hele universets skaper, vitner om komplett mangel på gangsyn og verre er at bloggere som dette nører oppunder denne narsissismen deres. Muslimer fremstår idag som verdens mest utålelige mennesker, selvrettferdige som bare muslimer kan være og ser overhodet ikke andre enn seg selv.

      Mvh
      F

      Slett
    8. "Jeg er en muslims jente på 17 år. Jeg er veldig stolt over og være muslim. Når dere kommer her og klager på at vi ikke kan få ett bønne rom, og muslimer er ditt og muslimer er datt. Nå skal dere høre her, vi har samme kjøtt og blod vi har øyner lepper og munn og hender og ben og kan snakke akuratt som dere. Så slutt og døm oss utifra religionen dere ikke veit noe om."

      Dette er bare vås. 1) du kunne jo forsøke dette argumentet om at muslimer er av samme kjøtt og blod som jøder, kristne, ateister, homofile osv i f.eks. Pakistan eller Saudi-Arabia. 2) Vi ikke-muslimer vet nok en god del mer om islam enn det muslimer selv gjør. De fleste muslimer har verken lest koranen eller snakker arabisk.

      Igjen viser du din narsissistiske forstyrrelse; du evner ikke å ta kritikk. Du er så hjernevasket og ideologiforblindet (noe som gir enda mindre grunn til stolthet) at du ikke ser islams problemer.

      Du kjenner ikke selv til verken koranen, siraene eller hadithene, så kom ikke her og uttal deg om ting du ikke har peiling på. Tullpratet ditt er basert på kun følelser og ikke saklig innsikt.

      Mvh
      F

      Slett
    9. Våset, F, er at du til stadighet må bruker personangrep ovenfor de som er uenige med deg. Det er lov å oppføre seg sivilisert selv om man er uenige med noen.

      Slett
  56. Jeg er redd for at toleranse og respekt er noe som ikke hører menneskeheten til for definisjonen ligger i øyet som ser. Jeg kunne for eksempel synes at
    * Muslimer må tåle og respektere enkeltes behov for å lage en skarve film uten å måtte drepe uskyldige og gå fullstendig hinsides amokk. Trenger ikke like det though
    * Homofile må tåle at ikke alle synes livsformen deres er riktig og at de sier det åpent ut. Trenger ikke like det though
    * Atesister bør tåle å se noen praktisere sin religion uten at de kommer med sin misjon og hellige overbevisning om at alle som tror på det uforklarlige er mindre begavede personer. Trenger ikke like det though
    * Palestiner venner må godta at det faktisk ER to sider av en og samme sak. Trenger ikke like det though

    Temmelig sikker, though, at om jeg proklamerte dette ved navn hadde tryneboka mi blitt oversvømt av hat og forakt.

    Er dette toleranse?

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi har et begrep i det norske språk for voksne mennesker som tror de har en usynlig venn med magiske krefter: "Mentalt forstyrret".

      Dette er ikke et synspunkt, det er kun en ren faktahenvisning til hvordan vi alle sammen vurderer slike mennesker dersom de IKKE tror at deres usynlige venn heter (primært) "Allah" eller bare "Jehova". Selv i den ytterste havsnød ville vi alle sammen umiddelbart innsett at Arne var gått fra forstanden dersom han plutselig begynte å ofre ting til Poseidon.

      Og inntil noen kan underbygge hvorfor det er mer sannsynlig at "Allah" eller "Jehova" faktisk eksisterer har de nøyaktig samme status som den gamle greske havguden. At du prøver deg med svulstige formuleringer om "det uforklarlige" forandrer ingenting.

      Ateister ønsker ikke å frata folk retten til å velge hva de vil tro. Men det vi nå snakker om er å prioritere av samfunnets knepne midler til å avsette bygningsmasse for at folk skal snakke med usynlige venner. Dette er innlysende fjollete, og det må vi klare å snakke åpent og ærlig om.

      Slett
  57. Bønnerom.. Vel "bønnerom" er ikke feil i seg selv, og kunnskap er ikke i konflikt med religion, faktisk helt motsatt. "Gnosis" altså viten om Gud, er hva som ligger til grunnlag for tanken om "viten"/kunnskap og faktisk "vitenskap". Problemet er at bønn i ikke-sektariansk Islam, er morgen (før skole), middag (etter skole) og kveld. Så dette blir å etterkomme sektarianeres tolkning av Islam. Noe som er dårlig. Når vi får sektarianske elementer inn i norsk lov, forfaller fundamentet den er bygget på. Fordi rasjonell tanke, og prinsipper som "naturlov" er IKKE endel av sektarianeres tanke.

    Feilene i f.eks sunnisme som ber 5ggr og derfor ville trenge et slik rom, er også veldig enkle å tilbakevise, men dette kaller de vantro. Slik sett representerer det en dekadens av intelligens ulikt mye annet.

    Les også "Nyansering druknes i babbling" http://paradoxuncreated.com/Blog/wordpress/?p=90

    Hvor jeg refuterer sektene og snakker litt om de.

    Fred være med deg.

    SvarSlett
  58. Muslimsk jente på 17 skrev:

    "For RELIGION HAR ikke noe og si, jeg bryr meg ikke om dere er svarte hvite feite tynne små høye."

    Da synes jeg det er VELDIG rart at nesten ingen muslimske jenter får lov til å være sammen med/gifte seg med norske kristne/ateister!

    Og vær så vennlig å slutt å anta at vi ikke kjenner til islam og dets skrifter fordi vi ikke er enige med deg. Jeg har lest både Koranen, hadithene, Sirat flere ganger, og kan med hånden på hjertet si at dette er det verste jeg noengang har lest.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så du leser lite?

      Slett
    2. Nei. Kanskje du greier å si noe mer konkret?

      Slett
  59. Kjempe bra innlegg!!
    Til dem som mener at bønnerom ikke har plass på en skole fordi det "utløser" press osv...
    For det første så er ikke målet å bygge moske på skolen, det er bare et vanlig rom som vil bli brukt til bønn, for dem som ØNSKER dette..
    Det er ikke slik at alle muslimene MÅ dra dit, det er bare et tilbud til dem som ønsker det.

    Og hvis vi ser på andre siden, så er det mer press i den kristne tradisjonen på skolen.
    Når det er jul og påske, og da skal elevene på gudstjeneste. Da MÅ elevene bli med eller får dem fravær eller må de ha med seg melding om hvorfor de ikke skal bli med og de slipper det hvis det blir innvilget!!
    Er ikke det form for press da???
    Det samme gjelder når det blir sunget julesanger i klassene.... er ikke dette press for de muslimske elevene at de må bli med på "kristne aktiviteter" for å kalle det slik!!

    Dette her skaper bare mer og mer avstand i samfunnet, noe som egentlig ikke skulle være målet (spesielt etter 22. juli 2011)..

    Hvorfor ser politikerne og de andre som mener at dette er riktig på denne saken bare fra en vinkel??

    Er dette rettferdighet??

    Jeg er ikke mot å dra på kirken 2 ganger i året med skolen og synge julesanger, og det har jeg gjort i alle år hittil (nå som jeg er lærling på en videregående skole) og syns dette er bare koselig.Og jeg er muslim og har på meg hijab og er godt tatt i mot her. Men hvorfor i all verden skal kirka være "pliktig" og å bare bruke et vanlig stille rom for bønn til NOEN FÅ elever i friminuttene være ulovelig??
    Går det utover undervisninga forstår jeg at det er feil, men når det bare er i friminuttene, da blir det bare ulogisk!!

    SvarSlett
    Svar
    1. akkurat som jeg lar kristenfolket fortelle meg at jeg må dra i gudshusene deres i religiøst øyemed...not.

      Dette handler om verdier....islams verdier går imot menneskerettighetene på helt sentrale punkter. Det blir fullstendig feil om skolen i et land tuftet på menneskerettighetene skal tilrettelegge for tilbedelse i en slik ideologi.

      Slett
    2. Islam og dets verdier og særkrav er ikke noe mer populært blant nordmenn etter 22.juli 2011, og det er heller ikke noen grunn til at det skal være det. Problemet deres er at dere setter islam høyere enn alt annet, og forventer dermed at vi andre også skal gjøre det og jenke oss etter deres krav og tradisjoner. Hva med å respektere at gudedyrkelse og bønn ikke har noen naturlig posisjon og særstilling på offentlige skoler og i arbeidslivet i Norge, og tilpasse dere etter dette? Be når du står opp, etter frokost, når du kommer hjem, etter middag og før du legger deg. det var 5 ganger det gitt! For øvrig hadde vi som er motstandere av dette vært akkuart det samme hvis det hadde vært kristne, sikher eller buddister som hadde fremmet et lignende krav. Poenget er bare at det ikke skjer, og at det er muslimene gang på gang. Er det ikke det ene så er det det andre, og det nærmest kreves at det norske samfunnet skal endres til å føye islam og deres tradisjoner. dere blir provosert av alt mulig, men har null forståelse for at andre blir provoserte av dere. Islam krever full respekt, men gir dessverre lite tilbake. Vi har nå endelig blitt kvitt kirkens og kristendommens makt i vårt samfunn, og ønsker overhodet ikke at en ny religion og en ny gjeng gudedyrkere skal overta denne posisjonen. Skjønner ikke at det kan være så vanskelig å fatte. Det er ikke islam isolert man har så mye imot. Det er generell religiøs innflytelse. At det stort sett er islam kritikken dreier seg om kommer jo bare av at det stort sett er islam og dets tilhengere som er ute og krever og bresker seg.

      Slett
    3. Julia:
      hvis du leser om Islam og leser i de RETTE bøkene vil du se at det religionen er full av menneskerettigheter og ber om at folk skal være "snille" med hverandre, hvis du skjønner tankegangen.

      og dem som tvinger, dreper, og bla bla bla, disse kaller seg muslimer, men Islam nekter folk for å skade andre, om det er mennesker, dyr, planter osv...

      Anonym:
      Ja, vi setter Islam høyere enn alt annet, for som sagt det handler om verdier.. Det er vår religion som blir utelukket..
      Hva hadde homofilie og dem som er for homofili sin reaksjon vært hvis f.eks. det kom en lov at man ikke skal leie ut leiligheter til homofile par, ikke la dem gjøre ditten og ikke la dem gjøre datten.. Da ville reaksjonen vært enorm for dette handler om seksuell legning og bla bla bla, folk har rett til å velge hvordan dem vil leve og da skal ikke vi lukke dem utenfor noe..
      for her er det snakk om demokrati og ytringsfrihet!
      Så hvorfor kommer ikke muslimene og Islam under katogorien demokrati og ytringsfrihet??

      Jeg ber når jeg kommer hjem, for jeg jobber og har ikke anledning til å ta flere pauser enn det jeg har rett til.
      Men de ønsker å be/ utføre sin religiøse ritual i FRIMINUTTET, det er fritid, det er som om å si; Nei, du får ikke lov til å spise/ dra til byen/ leke i frimiunttet ditt..
      Man setter "regler" med andre ord over hva folk har rett til/ kan eller ikke kan i fritiden sin..
      Og det er jo helt feil!

      For det første du må være ekstrem forsiktig med det du sier og ikke bland tradisjoner og religion... For da blir saken helt anderledes.. Men det at vi krever å føye Islam til deres samfunn nei, det som er med denne saken er at det går utover dem som ønsker det.. ingen sier til deg eller andre norske (kristne) du MÅ bli med for å be, tross alt, dette vil ikke bli sagt en gang til en annen muslim om den selv ikke ønsker det..

      Vi blir ikke provosert av alt mulig, men det er folket som gjør ting som provoserer oss..
      La oss ta eksempel om profeten Muhammad og den filmen som ble laget, mange sier ja, muslimene tar det for alvorlig, muslimene blir provosert av alt, men hva hadde din reaksjon vært om jeg hadde lagt en film over DIN familie, som henger familien helt ut..
      hadde du ikke blitt provosert og meldt meg??
      Jo, for jeg går over streken og trokker på dine verdier, familie og nære.. eller om jeg skal lage en komedie film om Utøya offrene..
      Samme holdning ville samfunnet fått og reaksjon..

      Jeg er enig at noen "muslimer" er respektløse, i lik linje med andre som ikke er muslimer og er respektløse.. for i hvert samfunn er det folk av alle typer.. så ikke ta alle under en kam og si dere muslimer si heller noen som kaller seg for muslimer..
      Jeg er en respektfull person og respekterer både, kristne jøder, homofile, rett og slett alle.. og jeg er 100% muslim.. ville det vært riktig og kallemeg respektløs muslim da??

      Se situasjoner fra forskjellige vinkler...

      ALNA

      Slett
    4. Alna:

      'folk skal være snille mot hverandre'? Det holder ikke.

      islam tillater ikke kvinner å gifte seg med ikke-muslimer
      islam tillater ikke homofile et legalt sexliv
      islam sier ikke-troende er moralsk underlegne og skal straffes i helvete
      islam underordnet kvinnen mannens autoritet og gir menn rett til å disiplinere sine koner om de er ulydige.

      Dette går imot menneskerettighetene og en religion som for eksempel nekter homofile et lovlig sexliv har jo ingenting å gjøre med 'være snille med hverandre'. Islamsk lov gir pisking eller dødstraff til homofile som har sex...og pisking til folk som har sex før de er gift.

      Om du er enig i at muslimske kvinner ikke har lov å gifte seg med ikke-troende så respekterer du ikke ikke-troende som likeverdige mennesker. Om du er enig i at homofile ikks skal ha rett til et lovlig kjønnsliv (homofile par kan ikke gifte seg i islam) i din idealstat (en teoretisk perfekt islamsk stat) så respekterer du ikke homofile. Om du er enig med mohammed i at flertallet av folk i helvete er kvinner og at kvinner skal være underlagt menns autoritet i ekteskapet så respekterer du ikke kvinner.

      Respekt er mye mer enn ord. Respekt er rettigheter...alle må ha helt like rettigheter.

      Slett
    5. PS ALNA:

      din hellige bok sier folk som meg (ikke-troende) skal til helvete for evig straff....det er som å spytte på meg. Skal vi forby koranen av den grunn?
      din profet sier flertallet av folk i helvete er kvinner og at kvinner har en 'deficiency of intelligence' sammenlignet med menn og at kvinnen er underlagt mannen i ekteskapet og at mannen har rett til å disiplinere en ulydig kone. Detter er som å spytte på meg og hele familien min...skal vi forby koranen og hadithene av den grunn?

      Evner virkelig muslimer kun å se ting fra sitt synspunkt?

      Slett
    6. Juila:
      det står ikke i min hellige bok, Koranen, at kristne f.eks. kommer til helvette for dem har en Gud og tro.
      Men ja, det står i Koranen at dem som ikke har noe Gud eller flere Guder/ sier at det finnes mer enn en Gud.. Dem vil dit for dem har ikke noe å forholde seg til, osv.. (lang diskusjon)

      Og mange forbyr Koranen og brenner Koranen, men det vil gå utover dem selv..
      + har ikke det norske folk og Norge demokrati og ytringsfrihet og reiligonsfrihet hvorfor skal dere nå komme å si ja slik står det i deres religion...

      Og det som du snakker om at min profet sier at flertallet i helvette er kvinner, kom med den Hadithenså skal jeg svare deg riktig for jeg kan ikke svare på noe du kanskje har hørt, kom med kilder når du snakker om ting profeten har sagt.

      Det er ikke noe med spytting, noe du kanskje ikke har fått med deg, at i Koranen så er kvinnen likestilt med mannen i ALT!!
      Hun er like mye verdt, og har mer rettigheter enn mannen.
      Hvorfor er det ikke lov for mannen å gifte seg med mer enn en kone her i Norge, hvorfor blir det sett på som utroskap.??
      Og la oss ta det personlig utenom det religiøse, hadde du respektert ei kone som f.eks. var utro mot sin mann eller ekstremt ulydig??

      Det tviler jeg sterkt på og hvis du respekterer ei slik da må jeg si beklager men da har du NULL verdier (nå snakker jeg generellt)

      ALNA

      Slett
    7. Jeg er i likhet med mange nordmenn og vest-europeere ikke kristen. Din bok sier at folk som meg skal straffes evig i helvete. Dette er som å spytte på meg og alle i min familie. Skal vi forby koranen av den grunn? Hvorfor evner dere muslimer kun å se når dere blir fornærmet?

      Det jeg nevnte står i både bukhari og muslim hadith samlingene...og jeg tror du vet det veldig godt.

      Islam er ikke likestillt med mannen i det hele tatt i islam. Likestillt betyr identisk like rettigheter. islam tillater for eksempel menn å gifte seg med kristne...kvinner får kun gifte seg med muslimer. Kvinner får ikke reise på lange reiser alene (ingen bevegelsesfrihet) etc....null likestilling. Koranen 4:34 legger kvinnen inn under ektemannens autoritet.

      Utro kone? Utro menneske er det som teller...kjønn har intenting med saken å gjøre. Norske grunnverdier er tuftet på menneskerettighetene....dvs identiske regler og muligheter for ALLE...islam går imot dette. Selvfølgelig vil vi ikke ha dette inn i skolene våre noe mer enn vi vil ha nazisme inn på skolene. Samme ulla.

      Slett
    8. Jeg er litt enig at det blir feil at kristne skal få særrettigheter til julegudstjenester mm. Det har også Kristin Mile i Humanetisk Forbund trukket frem. Det bør selvsagt være likt for alle.

      http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=8924

      Som ateist er jeg mot at man skal dra inn religion i skolen i hele tatt.

      Slett
  60. jeg må spørre artikkelforfatter:

    hadde du syntes at nazister skulle fått et møterom der de kunne brukt friminuttene sine på å diskutere og utvikle sin ideologi? Eller ville du latt være å tilrettelagt for en ideologi som går imot menneskerettighetene? I så fall hvorfor tilrettelegge for islam?

    Eller mener du religioner bør særbehandles over andre livssyn?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vil av åpenlyse grunner ikke tillate at nazister får drive virksomhet i skolen. Islam har ingenting med nazisme å gjøre. Det finnes riktinok ytterliggående islamisme, men det er ikke det vi snakker om i forbindelse med stillerom i skolen. Enkelte trekker fram de mest yterliggående former av islam og setter likhetstegn mellom disse og islam som helhet. Det er ikke en sannferdig måte å diskutere på.

      Slett
    2. både islam og nazismen ønsker å gi folk ulike rettigheter. Nazisme etter rase og legning. Islam etter kjønn, religion og legning.

      At du synes det er greit at koranen og hadithene oppfordrer til brudd på menneskerettigheten (og da mainstream islam...de punktene jeg never er ikke ekstremislam) står fullt og helt på din skinnhellige politisk korrekte kappe. For oss som virkelig tror på menneskerettighetene så gjelder verdikamp mot alle ideologier som truer dem.

      Slett
    3. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:31

      Den som sammenligner islam med nazismen, er virkelig helt på bærtur. Dersom du brukte samme sammenligning som venstre leder Trine Skei, om at muslimer kan sammenlignes med jødehatet under 2. verdenskrig, kunne jeg skjønt parallene. Men omvendt viser ren uvitenhet.

      Jeg synes Arne gav deg et utfyllende svar. Hva du mener er mainstream islam, er ikke mainstream islam.

      Fortell meg hvordan Islam krenker menneskerettighetene på noen måte. Tvertimot, er islam OMFATTET av den Europeiske menneskerettigetskonvensjonen ( EMK) artikkel 9 om religionsfrihet. Den som forskjellsbehandler muslimer/islam, krenker EMK artikkel 9, så hvor har du dette fra at Islam krenker menneskerettighetene?

      Slett
    4. jeg ønsker ikke å forskjellsbehandle muslimer...de skal ha akkurat like rettigheter som oss andre. Jeg forvarer menneskerettighetene. islam gir derimot forskjellige rettigheter etter kjønn, legning og religion.

      islam går imot menneskerettighetene:
      islam tillater ikke kvinner å gifte seg med ikke-troende....menneskerettighetene garanterer mennesker fritt partnervalg. Islam tillater ikke homofile et kjønnsliv....dette går imot menneskerettighetene. etc etc

      Detter er mainstreamen som ligger godt innenfor de 4 lovskolene...og ikke ekstremislam på noen som helst måte. Spør 100 muslimer om muslimske kvinner har lov til å gifte seg med ikke-muslimer og 99 vil svare nei. Det er islam. Ondskap

      Slett
    5. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 16:12

      Her motsier du deg selv gjennom argumentasjonen du prøver å få fram.

      På en måte vil du ikke forskjellsbehandle muslimer, men på den annen måte så sier du at islam er ondt og går imot menneskerettighetene.

      Kort og greit. Når man studerer religion, må man ikke ta ting ut av kontekst og prøve å forstå konseptet utifra sin egen oppfatning, men heller utifra hvor kontektsten er hentet fra.

      Jeg gjentar, ulike rettigheter betyr nødvendigvis ikke at dette strider mot menneskerettighetene. Vi kan godt ha mange ulike rettigheter som harmonerere med menneskerettighetene.

      En hovedregel i islam som i mange andre religioner er religionsfrihet innad i religionen. En ting er at islam sier at kvinner ikke kan gifte seg med ikke troende, men en annen ting er at du blir tvunget til å gifte deg med kun muslimer.

      Alle religioner har ulike forståelser for grensefastsettingen til den enkelte menneske. At noen religioner mener at gyldig ekteskap er kun blant de 3 monoteistiske religioner, er dermed ikke en diskriminering av EMK, tvertimot er dette VERNET av EMK art. 9 om retten til å praktisere og tro på det man mener er riktig. Ingen motstrid her.

      Du må fjerne dine fordomsbriller og se verden med nye øyner, dette vil gjøre at du forstår verden bedre. Det er ikke bare islam som har ulike syn på ulike problemstillinger i hverdagen. Det har jo alle religioner, livvssyn og filosofigrupperinger generelt. Hva er galt i dette da? Blir vi ikke bedre av mangfold?

      Slett
    6. du bommer jo helt...forsøk nå å følge med:

      A: jeg vil ikke forskjellsbehandle muslimer
      B: islam går imot menneskerettighetene

      Dette er to argumenter som ikke motsier hverandre. A gir en føring for et samfunn der alle skal ha eksakt like rettigheter ( i motsetning til et islamsk samfunn). B er en statement om en ideologi. Jeg liker heller ikke kristendommen men kristne skal selvfølgelig ha like rettigheter med alle andre. Nazister skal også ha like rettigheter med alle andre. etc

      Logikk menneske...logikk...sukk

      Forøvrig kan en nazist tro at jøder er undermennesker. Det har han lov til innen sin ideologi. Han står fritt til å forlate nazismen, men det gjør ikke nazismen mindre ond. En kvinne i islam har ikke lov å gifte seg med ikke-muslimer. hun står fritt til å forlate islam men det gjør ikke islam mindre ond.

      Slett
    7. Etter det jeg har forstått, så sier vel alle de store lovskolene innen islam at det er dødsstraff for å forlate religionen ('apostasi'). Hvis så er tilfelle, så bryter jo denne religionen menneskerettighetene på nok et punkt.

      Slett
  61. Hva hvis noen grunnlegger sin egen trosretning hvor den som tilbes er onaniguden. Skal de som kaller seg tilhengere av denne religionen kunne kreve egne rom på skole og arbeidsplass hvor de kan sitte å onanere for å hylle sin gud? Litt satt på spissen selvfølgelig, men forskjellen er faktisk ikke stor. For de aller fleste i dette landet er faktisk den allmektige onaniguden akkurat like virkelig som allah..

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ikke bare litt satt på spissen, dette er ekstremt!!

      Dette handler om en hel befolkning, dette handler om 1,57 milliarder mennesker med andre ord 23% av verdens befolkning!!
      Jeg vet ikke helt for du har komt med den onaniguden din, for den har jeg ALDRI hørt om...
      og forskjellen er stor, det er ikke snakko om onani, for det kan du godt gjøre hjemme...
      Det er ikke en religion, men dette er en religion som betyr mye for mange!!

      Ta ting litt på alvor!!

      ALNA

      Slett
    2. Det er i grunn ikke spesielt ekstremt. Onaniguden i dette tilfellet er et fiktivt eksempel, og for de fleste nordmenn akkurat like virkelig som guden du tilber. Ingen av de eksisterer med andre ord. Forresten, onanere kan man gjøre hjemme men ikke be, er det det du sier..? For ekstremt mange av oss er religion intet annet enn gammeldags overtro basert på løgn og fantasi. Allikevel forventes det at vi skal respektere dette.. Det kan jeg selvfølgelig ikke gjøre, akkurat som jeg ikke ville ha respektert den som begynte å tilbe onaniguden, tyggisguden etc. jeg aksepterer din rett til å tro hva du vil, men jeg benytter også min egen rett til å kritisere det jeg ikke liker og ikke vil at skal noe som helst innflytelse på mitt liv.

      Det finnes mange religioner, store og små. At grunnleggerne av de store var så stormannsgale at de reiste rundt og tvang drøssevis av folk til å følge de ved hjelp av krig, vold, undertrykkelse og tortur gjør de ikke noe mer legitime av den grunn. Nordmenn trodde like mye på Tor og Odin som du gjør på Allah før Olav den Hellige kom og ga de valget mellom å bli kristne eller dø. Med kontroll, undertrykkelse og hjernevask ble dette så spredd i generasjoner helt til det ble sett på som vanlig og sannheten. På samme måten har islam blitt innført og spredd i sin tid. Det er så dumt at jeg får helt fnatt..

      Jeg så nylig en dokumentar fra en stamme på den afrikanske landsbygda. Det viktigste i livet deres var regnguden, for uten han ville avlingene deres slå feil og de sultet. De la steiner på bakken i et spesielt mønster og banket pinner mot hverandre mens de sang for å kalle på regnguden. Hvis regnet kom og avlingene ble reddet var dette takket være regnguden, og hvis regnet uteble og de sultet var det deres egen feil pga noe hadde gjort som regnguden ikke likte. Regner med at du synes dette er rimelig teit, men jeg sidestiller dette med det du tror på. En løgn blir ikke sann uansett hvor mange som gjenntar den!

      Slett
  62. dDt er bare så ufattelig trist at de du vil ta inn i varmen for å få mangfoldet ditt ikke i det hele tatt selv er for mangfold om de blir mange nok.

    SvarSlett
  63. Samfunnet, skoler og andre offentlige fora har blitt sekulært, hvor man har fjernet statsreligionen og fjernet seg generelt fra religion.

    Da skal ikke en minoritet få en funksjon som samfunnet har allerede sagt at ikke skal forekomme i offentlige rom. Det er så enkelt.

    Kristne har mistet så mye i dette landet, og nå skal altså muslimer få det kristne har mistet ? Det ligner på noe jeg ikke skrive om her.


    Det samme burde gjelde for ekstreme politiske symboler i skolen, som f.eks hijaben.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvorfor skal det bli forbudt med å bruke hijab, når jeg viser ansiktet og kler meg fint og har null problem med å arbeide, gå på skole, kommunisere i lik linje med andre??
      Eller må man vise håret og kroppen for å kunne klare å kommunisere??

      Det samme gjelder, det skal da være forbudt å ha på seg kors, tatoovere, være emo osv...

      Jeg er med at man skal forby niqab i offentlig sektor, selv jeg er muslim, men så lenge vi bor i Norge i et kristent land eller med andre ord ikke muslimsk land så skal vi respektere dette..

      Men hijab skader jo ikke i det hele tatt, du ser jo alt på lik linje med en som ikke har på seg hijab!!

      ALNA

      Slett
  64. "Bak den misforståtte logikken ligger det en redsel for å gi muslimske elever lov til å praktisere religionen sin."

    Blogger har forstått verken hva religionsfrihet innebærer og hva islam er.

    Islam er ikke religion, men et politisk system med maktambisjoner. Religionsfrihet innebærer retten til å kunne tro hva som helst, men ikke rett til å praktisere disse vrangforestillingene overalt.

    Muslimer bør trå varsomt i dørene hva gjelder innskrenkninger i religionsfriheten; se til Egypt, Saudi-Arabia eller Pakistan for kirkebygging er forbudt og religiøse minoriteter forfølges.

    Muslimer kan be stille inni seg. Man kan lure på hvor deres behov for å lage så himla mye støy rundt at de er "religiøse" (de er jo ikke det) og hvorfor signalisere at de tilhører et maktpolitisk kollektiv? (Tenker du noe annet når du ser dem ligge der med ræva i været (verdens mest udelikate bønnestilling)?

    I Norge ligger derimot klare begrensninger på hvordan religion kan praktiseres (f.eks. skiller vi mellom religion og politikk og ønsker derfor religionsfrie offentlige rom. Det andre er at ved bønnerom dyttes muslimers religion på andre, for, RELIGIONSFRIHET innebærer også frihet FRA andres religion.

    Dette forstår med et visst omløp i tørketrommelen.

    Så, nei, forbud mot bønnerom krenker verden menneskerettigheter eller religionsfriheten, for muslimer kan fortsatt tro hva de måtte ønske, men ikke praktisere sin religion hvor de enn måtte ønske.

    Hagen har rett: her gjelder å være fast, bestemt, samlet front og fast motstand. Om vi først innfrir ett krav fra muslimer under dekke av såkalt religionsfrihet, hvordan skal vi da avvise neste krav som også kommer under samme religionsfriheten?

    Folk forstår ikke hva islam faktisk handler om, og det er på høy tid at foten settes ned for narsissistiske muslimers manglende gangsyn og forståelse for hva som gjelder i Norge.

    Mvh
    F

    SvarSlett
    Svar
    1. Du bruker sterke ord om hva jeg har forstått og ikke. Du presenterer din ekstreme forståelse av hva islam er som begrunnelse for å begrense muslimers religiøse aktivitet. Du bygger din forståelse på konspirasjonsteorien om at islam (muslimer) er ute etter makt. Vi kan heller ikke bruke forholdene i enkelte muslimske land som argumentasjon for å begrense religionsfriheten i vårt land. Forskning viser at andre- og tredjegenerasjons muslimer endrer holdning i mange spørsmål: Sehttp://muslimprosjektet.wordpress.com/2012/02/03/norsk-pakistanere-som-er-fodt-her-mer-frihet-enn-foreldrene/

      Slett
    2. Igjen sporer du av: at ordene er sterke betyr ikke at hva vi sier feil. Du kan ikke påvise feil i resonnementet og pratet om at "islam ikke er slik eller sånn fordi det finnes uendelige mange retninger innen islam" er bare enda en avsporing, fordi det islam de fleste kjenner og forholder seg til, er det maktambisiøse islam som siden 632 har tatt livet av 270 000 000 mennesker.

      Det er ikke de presumptivt mer ydmyke sidene av islam de fleste idag forbinder med islam og som heller ikke setter den religiøse dagsorden. Det er hva noen kaller "ekstrem islam", men som egentlig kun er islam slik den er formulert i koranen.

      IGJEN: ved å nekte muslimer bønnerom, innskrenkes ikke deres religionsfrihet (siden de ikke nektes å tro hva som helst), men vi legger føringer på hvor de tillates å praktisere sitt politiske system. Man skulle tro du hadde tungt for det?

      Mvh
      F

      Slett
    3. Arne Reidar,

      Hvis dette er kun en "konspirasjonsteori", kan du gi ETT ENESTE eksempel på et sted i verden hvor det finnes en viss prosentandel muslimer, si 10-15% eller høyere, hvor muslimer IKKE er ute etter makt og innflytelse, gjennom alt fra særkrav til reinspikket terror?

      Slett
  65. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:24

    Meget bra innlegg =)

    Verdt å merke seg at etter norske lovs folkerettslige forpliktelser, er vi forpliktet til å respektere religionsfriheten etter FN-konvensjonen om menneskerettigheter artikkel 18, samt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ( EMK) art. 9 om tanke-, samvittighets-og religionsfrihet.

    At man nekter religiøse å ha et stillerom, er en generell krenkelse mot alle troende , og en generell krenkelse av religionsfriheten, jfr. blant annet EMK art. 9. At man nekter særskilt muslimer å ha et eget bønnerom, er en konkret krenkelse mot muslimers religionsfrihet i Norge, og forskjellsbehandler dem fra andre troende i landet.

    Jeg siterer EMK art. 9 om religionsfrihet nedenfor:

    "Art 9. Tanke-, samvittighets- og religionsfrihet,
    1. Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet; denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisning, og frihet til enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse.
    2. Frihet til å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning skal bare bli undergitt slike begrensninger som er foreskrevet ved lov og er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter."

    Kilde: http://www.lovdata.no/all/tl-19990521-030-014.html

    Det må foretas en forholdsemessighetsvurdering i om staten kan iverksette de tiltak som trengs for å ha et forbud mot bønnerom/stillerom. Tiltaket som må iverksettes må være nødvendige og tilfredsstille universelle hensyn, for at et forbud skal være legitim.

    Hititl har jeg ikke fått høre noen gyldige, legitime argumenter som tillater å inføre et forbud mot bønnerom/stillerom.

    SvarSlett
    Svar
    1. "At man nekter særskilt muslimer å ha et eget bønnerom, er en konkret krenkelse mot muslimers religionsfrihet i Norge, og forskjellsbehandler dem fra andre troende i landet."

      Med all respekt, dette er jo bare meningsløst svada.
      Hvilke andre grupper er det vi har gitt bønnerom i skole og på arbeid? Slutt å snakk tøv!

      Slett
    2. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:51

      Med all repsekt tilbake, det du sier er meningsløst svada. Kilder takk.

      "Hvilke andre grupper er det vi har gitt bønnerom i skole og på arbeid? Slutt å snakk tøv!"

      Mangevis av grupper. La oss starte med skole eksempler. Både, UiO ( blindern), Jusfakultet i sentrum, HiOA samt BI har alle egne separerte bønnerom for muslimer. De har også andre stillerom for andre tros og livvssyns grupperinger, f.eks kristne.

      Arbied? Posten, Ikea og Gardemoen flyplass.

      Er ikke alle disse gruppene grupperinger som har bønnerom i skole og arbeid?

      Er alle disse eksempler SVADA og TØV? Her må du dobbeltskjekke dine kilder en gang til.

      Slett
    3. "Verdt å merke seg at etter norske lovs folkerettslige forpliktelser, er vi forpliktet til å respektere religionsfriheten etter FN-konvensjonen om menneskerettigheter artikkel 18, samt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ( EMK) art. 9 om tanke-, samvittighets-og religionsfrihet."

      Ja, og fordi Norge tillater muslimer å tro hva som helst, har vi religionsfrihet i Norge. Muslimer som kommenterer dette spørsmålet formulerer seg som om religionsfrihet bare skulle være mulig om ikke islam bestemte og satte agendaen på alle samfunnets områder. For islam og muslimer, betyr "religionsfrihet" at islam dominerer, at det ikke finnes andre religioner enn islam. Bevisene finner du i Midtøsten.

      Konklusjon; ingen folkerettslige forpliktelser sier at religiøse skal få lov til å praktisere sine vrangforestillinger overalt til enhver tid.

      Tenk om Muhammed hadde fått sitt opprinnelige bønneønske oppfylt: 50 ganger om dagen, inntil forhandlinger med hans sinnsforvirrede alter ego, "Gabriel" eller var det Moses, reduserte antallet til "5 om dagen". Tenk deg å ha elever eller arbeidstakere som skulle styrte til et rom 50 ganger om dagen. Historien viser at antall bønner bare er en historisk kontingens eller tilfeldighet.

      Man kan jo lure på hvorfor muslimer har så ekstremt tungt for å forstå dette. Er dere mindre begavede eller hva?

      Mvh
      F

      Slett
    4. Les nøye. EMK sier intet om at man er forpliktet til å tilby deg et bønnerom.

      Slett
    5. Til denne såkalte "Rettferdighetens vokter"

      Det lyser veldig klart gjennom hva som er din agenda - du legger ikke akkurat skjul på at islam skal ha særbehandling i forhold til alle andre religioner. Det er ikke opprettet egne bønnerom for jøder, hinduer, taoister, spagettimonstertroende, kristne, buddhister, sikher m.m.
      At du mener at spesielt muslimer får sin religionsfrihet innskrenket med å nekte dem eget bønnerom viser bare med all tydelighet at du gir katten i andre trosretninger.

      Slett
  66. to many haters! Hva taper du som en elev at jeg går inn i et rom nedi korridoren og ber i fred og ro? Er det virkelig så skremmende, take chill pill fæst!

    SvarSlett
    Svar
    1. jeg taper ikke noe på at 2 nazister setter seg på et kott og diskuterer mein kampf eller...men jeg ønsker ikke å tilrettelegge for ideologier som går imot menneskerettighetene. Islam gir differensielle rettigheter etter kjønn, legning og religion...det er udugelig

      Slett
    2. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 15:55

      Jeg tror du bør si dette her til høyreekstreme som har en mer nærliggende tilknytning til Nynazister, enn muslimer som var hovedmålet til den høyre ekstreme Anders Behring Breivik.

      Ulike rettigheter betyr nødvendigvis ikke at det er urettferdig av den grunn.

      Ta rettsystemet som en helhet. F.eks sammenligningen mellom anglomerikansk rett og norsk rett. Vi har både likheter i rettigheter, men vi har også mange ulikheter.

      At vi gir har ulike forståelser av rettighetsbegrepet, gjør ikke USA eller Norge land som krenker mennekskerettighetene av den grunn. Den må være en konkret vurdering målt opp til det menneskelige i EMK.

      Slett
    3. Breivik ønsker å innskrenke homofiles rettigheter, gi kvinner hjemmet som primæroppgave og erstatte sosialdemokratiet med en religiøs stat. Høyreekstremisme og islam og alle ekstreme ideologier ligner hverandre utrolig mye.

      Ulike rettigheter = urettferdighet. for eksempel må både kvinner og menn stå fritt til å gifte seg med den de vil uavhengig av rase og religion. At du støtter ulike rettigheter for mennesker gjør at det ikke er så rart at du relativiserer rundt ideologier som nazisme og islam. For oss some støtter likhet for alle uavhengig av rase, kjønn, legning og religion så blir slike ideologier vederstyggelige.

      Slett
  67. Har ikke lest alle kommentarene her så jeg vet ikke om jeg gjentar noe andre har sagt men det er helt misforstått å trekke inn religionsfrihet her. Ingen har nekte dem å være muslimer. De kan tro hva de vil. Det det står på er om skolen er pliktig til å tilrettelegge for bønn.

    Hvis man tar en sammenligning med ytringsfrihet, så blir det som om skolen var pliktig i å stille en avisredkasjon til disposisjon for at elevene skulkle få ytre seg, men det faller på sin egen urimelighet. Elevene har full ytringsfrihet på skolen, men skolen har ikke plikt i å tilrettelegge for dette.

    SvarSlett
  68. Jeg er enig i at skolen ikke har plikt til å legge til rette for religiøs aktivitet, men når elever innenfor rimelighetens grenser ønsker å arrangere noe, bør skolen legge til rette for det hvis det ikke gåt utover undervisning eller belaster skolen økonomisk. Religionsfrihet innebærer ifølge FNs menneskerettigheter også rett til offentlig å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning.

    SvarSlett
    Svar
    1. ingen snakker om å nekte folk å gi offentlig uttrykk for sin religion i norge. Vi snakker om bønnerom på skoler.

      Slett
    2. Det er kanskje innenfor rimelighetens grenser på Hellerud der man tilfeldigvis hadde et rom tilgjengelig. Men det skolebyråden og andre politikere nok vil unngå her er en presedenseffekt der det forventes at alle skoler i Oslo må stille bønnerom til disposisjon. Da vil dette bli en økonomisk belastning for skolene selv om det var greit på Hellerud.

      Intet tilsier forøvrig at de ikke har offentlig rett til å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning. De ber jo allerede i dag uten bønnerom og ingen har hindret dem i det.

      Slett
  69. Arne Reidar Hæåks!

    Flott skrevet! Konkret!

    Hvis folk ikke skjønner det at hvis man ikke aksepterer dette, så vil det bli som frankrike, noe vi ikke ønsker her i Norge.

    For de Muslimer som ber fem ganger om dagen og ikke kan be på skolen, er det mange som ikke tar skolen mer alvorlig lenger, og noen bare sier at de må på do, går de til der de har mulighet til å be, og frarøver 5-10 min for hvergang, dette kan påvirke konsentrasjonen til en student, og igjen påvirke norge i sin helhet.

    La dem få praktisere hva de allerede praktiserer, der er jo relegions frihet i Norge!

    Det er jo nettopp derfor vi er Stolte å være Nordmen!

    Hijab på skolen er heller ikke noe problem, det er jo ikke hva de gjør og bruker, men at alle skal ha like verd, likestillt som gjør Norge til NORGE!

    La oss den øvre generasjonen bane vei for alle i den yngre generasjonen at de i det minste lever ett solidarisk liv uten hat, fordommer og rasisme!

    Nei, Arne Reidar Hæåks , Du er en God Man med Tæl, Stå på!

    SvarSlett
  70. Jeg oppdrar mine barn i troen på Valaene (gudene i Tolkiens Midgard - verden) Tar det for gitt at de får sitt eget rom til a utøve sin tro i et eget rom på skolen når de begynner på videregående om noen år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal nemlig ikke se bort fra at det er verdens største religion om 2000 år, når menneskene har glemt at det var en fantasy-roman til å begynne med den også...

      Slett
    2. I prinsippet ikke noe i veien for at dine barn og andre av samme tro skal kunne samles i for eksempel et stillerom som også kan brukes av andre. Likebehandling må være et mål.

      Slett
  71. Jeg ser det er flere som nevner at bønnerom er uproblematisk, og samtidig kaller til forståelse og tolleranse.

    Jeg kan jo slenge mine 50 øre på bordet; så kan dere bedømme selv:

    Qur'an, Surah 9 At-Tawbah.
    oversatt av Abdullah Yusuf Ali (2000)
    ISBN: 978-1-85326-782-6

    29. Fight those who believe not in Allah, nor the Last Day nor holds that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Prophet, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the jizyah with willing submission and feel themselves subdued.
    -----------------------------

    People of the Book vil si Jøder og Kristne. Folk som tilber den Abrahamske guden.

    Jizyah er en egen skatt som ikke-muslimer i muslimske stater må betale som ett tegn på underkastelse. Disse menneskene blir kalt for 'dhimmi'. De er annenrangs mennesker i samfunnet.
    -----------------------------

    Og hva angår nordmenns blåøyde tolleranse for det intollerante, les hva Ayaan Hirsi Ali - en kvinne født i Somalia og oppvokst innen Islam har å si av bred livserfaring:

    Infidel - My life.
    Skrevet av Ayaan Hirsi Ali.
    ISBN: 978-1-4165-2624-7

    Side 349 - linje 6:
    Quote: [When people say that the values of Islam are compassion, tolerance, and freedom, I look at reality, at real cultures and governments, and I see that it simply isn't so. People in the West swallow this sort of thing because they have learned not to examine the religions or cultures of minorities too critically, for fear of being called racist. It fascinates them that I am not afraid to do so.]

    Ironien er at Ayaan Hirsi Ali har blitt antydet å være "radikal" og "høyreekstrem" av bla. Mattias Gardell, forfatter av boken 'Islamofobi'.
    -----------------------------
    Mitt innlegg ble for langt, og resten kan leses på min blogg:
    http://anti-theist.net/2012/09/28/input-til-diskusjonen-pa-arne-reidar-haekas-sin-blogg/

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei vettu hva Kåre Olsen - The Anti Theist!

      Nå er du på bærtur med "klippe og lime inn" argumenter ute av konteksten.

      Det finnes egne dokumentarer på dette som viser at betydningen er noe helt annet en hva du proklamerer.

      Dette er en direkte vågalt maipulering , og missvisende utklip av versene gentlig omhandler.

      Shame on you MR!

      Slett
    2. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 18:37

      Jeg kan svare kort på Kåre Olsens svake argumenter som er ment å svartmale en hel religion. Tema er bønnerom og stillerom, og Kåre Olsen er veldig flink med å avspore temaet til å ha fokus et annet sted.

      Det er tragisk når noen går tom for argumenter at de begynner å svartmale hele religionen som en helhet.


      1. Krigsverset - Tatt ut av kontekst. Les gjerne versene før og etter. Konteksten er selvforsvar og brud på fredsavtaler. Er det galt å gå til krig i selvforsvar? Dette er jo et alminnelig folkerettslig prinsipp. Den står i selveste FN-konvensjonen om selvforsvar.

      2. Ayaan Hirsi Ali - islamkritiker som ikke hjelper oss så mye i vår problemstilling. Hva hun mener om islam er irrelevant, når du ikke kan få det i kontekst til bønnerom/stillerom.

      Slett
    3. "Nå er du på bærtur med "klippe og lime inn" argumenter ute av konteksten."

      Ja, alt hat og faenskap tatt fra islams egne kilder er jo "ute av konteksten". Denne unnskyldningen begynner å bli litt tynnslitt, i tillegg til "dere må skille mellom religion og kultur" og "ikke snakk om islam, som dere ikke kjenner til" og "kun i krig/selvforsvar"-unnskyldningene.... Jeg har ennå til gode å få forklart hva denne "konteksten" er.

      For meg er "pay the jizyah with willing submission and feel themselves subdued" ganske klar tale uansett "kontekst", men forklar meg gjerne hvis jeg har gått glipp av noe!

      Slett
  72. Det ALNA sier om ikke-troende ovenfor er jo avslørende....men respekt den andre veien det krever de... bønnerom på skoler i vårt land det krever du ...helt fantastisk :)

    SvarSlett
  73. Det blir helt feil at det skal tilrettelegges for bønnerom i skolen, det er helt opplagt ikke et bønnerom for kristne.. For kristendommen har AP og SV alerede fått ut av skolen.. Ikke det at det må være bønnerom for kristne på skolen, men om det først skulle være religion på skolen må man først se seg rundt og spørre om vi skal ha lov til å praktisere vår egen kultur her i dette landet uten å støte noen.. Jeg føler meg støtt av AP og SV som tillater islam og uten kritisk vurdering slipper synspunkter fra denne religionen til i media og ellers i samfunnet. Mens vår egen religion som er kristendommen kastes på dør både i skole og ellers ute i samfunnet. Det er ikke våre barn som har bestemt dette, men våre barn her i landet får et nedlatende forhold til egen kultur og religion av at sosialistiske lærekrefter domminerer i skolebildet og påvirker dagens regjering til å fjerne statskirken og kristen formålsparagraf.. Selvsagt da også godt hjulpet av humanetisk forbund.. Jeg mener skal man praktisere islam får de på linje med holdningen til vår egen religion gjøre dette på fritiden.

    SvarSlett
  74. Rettferdighetens vokter28. september 2012 kl. 18:16

    Til alle interesserte om tema.

    Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth sier følgende til skolebyrådet:

    "Skolebyråden i Oslo bør gjøre en grundigere vurdering før de nekter skoler å lage stillerom eller andre rom til bønn til elevene sine"

    "- Jeg oppfordrer skolebyråden til å tenke seg om en gang til, og til å gjøre en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper med stillerom eller bønnerom. Dette handler både om muligheten til religionsutøvelse, og om å føle seg velkommen, sier Lier Haugseth."

    "- Vi skjønner at det kan være utfordringer knyttet til tilgang til et stillerom i skolen, men vi mener at skoler, som andre institusjoner i samfunnet, bør strekke seg langt for å tilrettelegge for religiøs utøvelse. Det er viktig i vårt mangfoldige samfunn, sier hun"


    Kilde: http://www.ldo.no/no/Aktuelt/Nyheter/Arkiv/Nyheter-i-2012/Bor-vurdere-bonnerom/

    SvarSlett
    Svar
    1. Så lenge ikke det er noen ulikheter her at f.eks. kristne får et rom mens ikke muslimer får det, så har ikke diskrimineringsombudet noen hun skal ha sagt.

      Samfunnet har ikke plikt til å stille bønnerom til rådighet.

      Slett
  75. Arne Reidar sier:

    "Jeg vil av åpenlyse grunner ikke tillate at nazister får drive virksomhet i skolen. Islam har ingenting med nazisme å gjøre."

    Virkelig? Da går jeg ut i fra at det var helt tilfeldig at stormuftien av Jerusalem samarbeidet tett med nazistene under andre verdenskrig, for å få en løsning på "jødeproblemet"?

    SvarSlett
    Svar
    1. Så du generaliserer altså alle muslimer fordi én muslim samarbeidet med Tyskland under 2. verdenskrig?

      Hva med alle muslimene som kjempet for de allierte? Skal man se bort i fra disse fordi de ikke kjempet for Tyskland?

      Det var mange religiøse grupper som både kjempet for både aksemaktene og de allierte uten at noen sier at disse religionene samarbeidet med nazistene.

      Kommentaren din viser dessverre en manglende kunnskap om krigshistorie.

      Slett
    2. Hvor har du fått fra at jeg generaliserer alle muslimer???

      Jeg setter likhetstegn mellom to IDEOLOGIER, som begge er fulle av irrasjonelt jødehat, og en innebygd 'oss mot dem'-tankegang, og spredd gjennom voldelig ekspansjon.

      Slett
    3. Det er nettopp denne type genereralisering som er så ødeleggende for all debatt, og så er det typisk at alle derst tenkelige tolkninger av islams lære legges til grunn for alle diskusjoner som berører islam, også spørsmålet om å få lov til å disponere et rom på en skole til bønn.

      Slett
    4. Du bruker ett eksempel for å fremme en forbindelse mellom islam og nazismen. Ett eksempel kan ikke brukes til å generalisere seg frem til å gjelde en hel ideologi. På samme måte som at man ikke kan generalisere seg frem til SIAN eller NDL er en rasistisk organisasjon om én av medlemmene var rasistisk.

      Slett
  76. Religion suger. Det å drepe pga din religion er helt idiotisk og ironisk. U guys suck !

    SvarSlett
  77. Linken «http://actwestnashville.com/?page_id=544″ overfor fungerer ikke lenger, men vi har satt opp en ny link her:
    https://sites.google.com/site/warnerlectures/

    Jeg ber dem derfor om å snarest bytte ut den utgåtte linken med den nye.

    På forhånd takk.

    SvarSlett