tirsdag 17. desember 2013

Pave Frans - årets navn i Time Magazine

Pave Frans har nettopp blitt kåret til årets navn i Time Magazine, blant annet i konkurranse med Edward Snowdon. På under ett år har den nye paven kommet med signaler som regnes som så viktige at det amerikanske ukemagasinet mener han fortjener å bli årets navn. Begrunnelsen er interessant og et viktig supplement til undervisning om den katolske kirka i videregående skole.

Allerede ved innsettelsen ble det klart at den nye paven ønsket en fornyelse av den katolske kirke. Han tok navn etter Frans av Asissi som forlot rikmannsfamilien sin for å ta seg av de fattige og også er kjent som fredsskaper ved å være den første katolske lederen som reiste til Egypt for å få slutt på korstogene. Den nye paven har på flere måter vist at han mener alvor med å prioritere verdens fattige. Han kjører ikke Mercedes som forgjengerne, men en liten Ford Focus, han bærer ikke symboler av gull, han fortsetter å bo i en enkel leilighet der han bodde før han ble pave og han går ikke med røde sko som den forrige paven.

Pave Frans har videre sammenliknet kirka med et feltsykehus. Kirka skal ta seg av de skadeskutte, de som opplever livet vanskelig på ulike måter. Han har selv vist sin medlidenhet med dem som lider ved å kysse en mann med et deformert ansikt. Han har også vasket føttene til en muslimsk kvinne for å vise at nestekjærligheten strekker seg videre enn til kirkens egne. Han har også uttrykt en større velvilje overfor skilte og homofile enn forgjengerne. På spørsmål om sin holdning til homofile svarte han: "If a homosexual person is of good will and is in search of God, I am no one to judge".

Time Magazine framhever at pave Frans har endret fokus og tone når han uttaler seg om ulike saker. Istedenfor kun å fokusere på dogmer, har den nye paven valgt å fokusere på det pastorale, på medlidenhet og nestekjærlighet. Det betyr ikke at paven har endret noen dogmer, men har valgt å legge vekt på andre sider ved kirkas virksomhet. Dette mener journalistene i Time Magazine særlig kan få betydning i områder der kvinner og homofile er undertrykt. Her vil de nye signalene kunne endre menneskers liv.

Interessant er det også at paven har uttalt seg om både økonomi og om hvordan fattige blir omtalt. Han har imøtegått tanken om at de fattige vil nyte godt av at de rikes rikdom øker. Dette er en tanke som har stått sterkt blant konservative økonomer og som stadig har gått igjen som en del av begrunnelsen for å gi skattelette til de rike. Hans kritikk av måten fattige blir neglisjert på er besk: "Hvordan kan det ha seg at det ikke er en nyhet at en eldre hjemløs person fryser i hjel, mens at aksjemarkedet faller et par poeng er det?" Igjen er det pavens medmenneskelige engasjement som kommer til uttrykk.

Nancy Gibbs artikel i Time Magazine avslutter artikkelen sin med tittelen "The Choice" med følgende setning: "For pulling the papacy out of the palace and into the streets, for committing the world´s largest church to confronting its deepest needs and for balancing judgement with mercy, Pope Francis is TIME´s 2013 Person of the Year".

De fleste elever som tar religionsfaget i videregående skole velger å fokusere på den katolske kirke som en av to konfesjoner. Da kan det som kommer fram i siste utgave av Time Magazine være stoff som er med på å gi en god forståelse av hvordan den katolske kirke gjennom den nye paven viser hvordan kristen tro bør praktiseres. Det finnes mye stoff om den nye paven på både norske og engelske nettsider, og elevene kan gjerne utfordres til å arbeide med måten den nye paven framstår på. Da vil elevene kunne få en forståelse av at det er mer enn dogmer som preger katolsk kristendom og at måten troen formuleres og praktiseres på både er preget av tradisjon og endring.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar